ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

 

HFNJGHWXYR«Νέες ανασκαφές στα Αρχαία Στάγειρα θα ενισχύσουν τα αποτελέσματα των ερευνών που έκανα επί 20 χρόνια και συγκλίνουν στο ότι στην περιοχή υπήρχε τάφος και ηρώο του Αριστοτέλη» επισήμανε ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, ο οποίος τον περασμένο μήνα προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο, όταν ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το μνημείο όπου τοποθετήθηκε η τέφρα του κορυφαίου φιλοσόφου μετά τον θάνατό του, πριν από 2.400 χρόνια.

«Υπάρχει μεγάλο πεδίο για να γίνουν αρχαιολογικές ανασκαφές στα Στάγειρα. Εγώ ανέσκαψα ένα μικρό μέρος και έφερα στο φως το μνημείο, που, όπως συμπεραίνω, έπειτα από πολύχρονες έρευνες, αποτέλεσε τάφο και ηρώο του Αριστοτέλη» ανέφερε χθες στη Δημοκρατία ο κ. Σισμανίδης, λίγη ώρα προτού παρουσιάσει το απόγευμα, τα αποτελέσματα των ανασκαφικών ερευνών του σε εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, που έγινε στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή.

Τα υπολείμματα: Εξηγεί ότι γύρω από το μνημείο που ανέσκαψε υπάρχουν τείχη και κτιριακά υπολείμματα, τα οποία, όπως εκτιμά, όταν έρθουν πλήρως στο φως και εξεταστούν από τους αρχαιολόγους, θα ενισχύσουν την άποψή του για την ανακάλυψη του ταφικού μνημείου του Αριστοτέλη. Ο κ. Σισμανίδης επισήμανε, ακόμη, ότι μετά την ανακοίνωση που έκανε δεν υπήρξε κάποια αρνητική αντίδραση ή επιστημονική αμφισβήτηση των όσων υποστηρίζει. «Αντίθετα, δεκάδες αριστοτελιστές από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν πως πράγματι το ταφικό μνημείο που έφερα στο φως έγινε προς τιμήν του κορυφαίου Έλληνα φιλοσόφου, καθώς σε αυτό συνηγορούν και αρχαίες πηγές» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως πριν από μερικές ημέρες αριστοτελιστές φιλόσοφοι ξεναγήθηκαν στο μνημείο. «Άλλοι φιλούσαν το χώμα, κάποιοι άλλοι με αγκάλιαζαν. Ένιωσα πολλές και έντονες συγκινήσεις» σημείωσε.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, του Θ. Χερχελετζή, 17/06/2016]