ΚΟΦΤΗΣ ΑΦΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ Η ΒΙΖΑ

assets_LARGE_t_420_54679450_type13145Οι καθυστερήσεις στην έκδοση βάζουν σε κίνδυνο τον στόχο να διεκδικήσει η Ελλάδα τους«άστεγους» Ρώσους ύστερα από το κλείσιμο ουσιαστικά της τουριστικής αγοράς της Τουρκίας μετά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Με φόντο τις ουρές Ρώσων τουριστών στις ελληνικές προξενικές αρχές και στα Κέντρα Αιτήσεων Βίζας (visa centers) στη ρωσική επικράτεια είναι διαμετρικά αντίθετες οι εκτιμήσεις μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Τουρισμού και Εξωτερικών προβλέπουν μεγάλη αύξηση, που σύμφωνα με τον Ν. Ξυδάκη, μπορεί να φτάσει ίσως και σε ποσοστό 70% αλλά και τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τουρισμού της Ρωσίας να ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη, κάνοντας λόγο ακόμα και για διπλασιασμό των αφίξεων στο 1 εκατομμύριο από τις 513.000 πέρυσι (στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος). Αντίθετα, οι εγχώριοι τουριστικοί παράγοντες όχι μόνο δεν συμμερίζονται την υπέρμετρη αισιοδοξία, αλλά θεωρούν πως ο ρεαλιστικός στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση του περσινού αριθμού. Οι νέες διαδικασίες θεώρησης βίζας για τουςΡώσους που επιθυμούν να επισκεφθούν χώρεςτης Ζώνης Σένγκεν ορθώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια και διαψεύδουν μέχρι στιγμή τις προσδοκίες, αφού μέχρι τον μήνα Μάιο οι κρατήσει είναι μειωμένες σε σχέση με το 2015.

Τα δραματικά γεγονότα του περασμένου Νοεμβρίου, με την  κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi από τουρκικά μαχητικά, αλλά και του ρωσικού επιβατικού στο όρος Σινά, έκλεισαν ουσιαστικά τις τουριστικές αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου για τη Μόσχα και πυροδότησαν έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των χωρών της Μεσογείου για την προσέλκυση των εκατομμυρίων «άστεγων» Ρώσων τουριστών που θα επισκέπτονταν το ερχόμενο καλοκαίρι τα θέρετρα των δύο χωρών. Οι εξελίξεις έφερναν την ελληνική τουριστική αγορά σε πλεονεκτική θέση εκκίνησης, ιδιαίτερα μετά τη δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του προέδρου Πούτιν, ο οποίος στην ετήσια συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβριο, ενώπιον 1.350 δημοσιογράφων, κάλεσε ευθέως τους Ρώσους πολίτες να πηγαίνουν για διακοπές στην Ελλάδα αντί για την Τουρκία.

Ξενοδόχοι και tour operators ωστόσο άκουγαν από τότε με επιφύλαξη όσους θριαμβολογούσαν και κρατούσαν χαμηλά τον πήχη, γνωρίζοντας τα δεδομένα. Το νέο σύστημα θεωρήσεων εισόδου (VIS) για τους Ρώσους πολίτες που επιθυμούν να εισέλθουν στις χώρες της Σένγκεν απαιτεί πλέον την αυτοπρόσωπη παρουσία τους για τη λήψη βιομετρικών στοιχείων. Οι ελληνικές προξενικές αρχές σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ χρειάζονταν επειγόντως μεγάλη ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να ανταποκριθούν στη ζήτηση, ενώ έπρεπε να εξασφαλιστεί τάχιστα η κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της αχανούς ρωσικής επικράτειας, μέσω συμφωνιών με ιδιωτικά visacenters σε άλλες μεγάλες πόλεις.

«Είχαμε επισημάνει το πρόβλημα από τον Σεπτέμβριο του 2015, με έγγραφες αναφορές στα υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού. Δυστυχώς φτάσαμε στον Φεβρουάριο του 2016 για να σταλούν το απαραίτητο λογισμικό και το επιπλέον προσωπικό, με αποτέλεσμα να μείνουμε πίσω. Ήδη χάσαμε τον Μάιο και θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια, ελπίζοντας στη ζήτηση τηςτελευταίας στιγμής. Τα στοιχεία των κρατήσεων μέχρι τώρα όχι μόνο δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για αύξηση, αλλά δείχνουν μείωση 15% σε σχέση με την περσινή σεζόν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδροςτηςΈνωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

«Η Χαλκιδική είχε μεγάλη πτώση, η Κρήτη πάει καλύτερα, η Ρόδος και η Κως έχουν εσωτερικό ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών για να προσελκύσουν όσο περισσότερους μπορούν. Αν πιάσουμε τα περσινά νούμερα θα είμαστε ευχαριστημένοι», ανέφερε ο κ. Τάσιος.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν τις ημέρες πριν από το Πάσχα με ατελείωτες ουρές σε ιδιωτικό Visa Application Center της Μόσχας επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες πολλών, ενώ σύγχυση προκάλεσε η λανθασμένη όπως αποδείχτηκε ανακοίνωση ενός Visa Center πως χρειάζονται κατ’ ελάχιστον 10 μέρες για την έκδοση θεώρησης. «Η έκδοση βίζας μπορεί να γίνεται σε 2-3 μέρες στην Αγία Πετρούπολη και στο Νοβοροσίσκ, αλλά απαιτούνται άλλες 5-6 μέρες αναμονής μέχρι το ραντεβού. Ο συνολικός χρόνος φτάνει τις 10 μέρες, διευκρινίζει ο Γιώργος Μασμανίδης, γενικός διευθυντής του Ομίλου Μουζενίδη, του μεγαλύτερου εγχώριου tour operator για τη ρωσική αγορά, που πέρυσι έφερε στη χώρα 250.000 Ρώσουςτουρίστες.

 

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 22/05/2016, του Βασίλη Ιγνατιάδη]