ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

1102taipedΌσο η αξιολόγηση καθυστερεί τόσο η επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα μειώνεται. Διώχνει επενδυτές η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα από την παράταση της αξιολόγησης, ενώ λάδι στον συριζαϊκό εμφύλιο ρίχνουν οι 27 αποκρατικοποιήσεις τις οποίες ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση να κάνει. Πίσω από την παύση εργασιών με τους θεσμούς που κήρυξε τα χαράματα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και παρότι ο ίδιος δεν ανέφερε τίποτα για το θέμα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, βρίσκεται και εμπλοκή με τις αποκρατικοποιήσεις. Οι δανειστές ζητούν έσοδα 6,4 δισ. ευρώ έως το 2017, με την ιδιωτικοποίηση όλων ανεξαιρέτως των περιουσιακών στοιχείων που έχει στην ιδιοκτησία του το ΤΑΙΠΕΔ. Όχι μόνο των 23 που συγκαταλέγονταν στο τελευταίο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που ψηφίστηκε μαζί με το Μνημόνιο τον Αύγουστο, αλλά 27 καθώς έχουν προστεθεί τα περιφερειακά λιμάνια, οι μαρίνες, και νέα ακίνητα. Κι αυτό ανεξάρτητα από τη δημιουργία του νέου υπερ Ταμείου εσόδων 50 δισ. ευρώ, για το οποίο το draft που παρουσίασαν πρόσφατα οι θεσμοί στη κυβέρνηση αναφέρει ότι πρέπει να συμπεριλάβει και άλλες κρατικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις.

Στο διά ταύτα, ανάμεσα στα 27 προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία βρίσκεται το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 23% της ΕΥΔΑΠ και το 23% της ΕΥΑΘ, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν κόκκινες γραμμές για υπουργούς όπως οι Δρίτσας, Σκουρλέτης, Σπίρτζης, όπως με κάθε ευκαιρία διαμηνύουν την τελευταία εβδομάδα.

Αυτό ακριβώς το σχέδιο, το οποίο έχουν στη διάθεσή τους ΤΑ ΝΕΑ , είναι εδώ και ημέρες εις γνώσιν πολλών υπουργών, κάποιοι από τους οποίους απλώς διαχειρίζονται πολιτικά τις ιδεολογικές αντιδράσεις τους. Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στο τρέχον πρόγραμμα, να το επικαιροποιεί κάθε εξάμηνο, να διαφυλάξει την υπό εξέλιξη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, να διατηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε διαγωνισμούς κλειδιά, να διευκολύνει τη διαδικασία και να ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν την επιτυχή εκτέλεσή τους.

Ωστόσο το γεγονός ότι όσο η αξιολόγηση καθυστερεί τόσο η επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα μειώνεται, ακόμη και οι χθεσινοί κυβερνητικοί τακτικισμοί να καταθέσει στη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια δίχως συμφωνία με τους θεσμούς, μόνο ευοίωνες προοπτικές δεν δημιουργούν για τις υπό εξέλιξη αποκρατικοποιήσεις. Την ανησυχία αυτή αποτυπώνει και η χθεσινή δήλωση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα στο Reuters, ότι η Ελλάδα ζητά την έγκριση των θεσμών προκειμένου να παραταθεί κατά ένα έτος, έως το 2018, ο στόχος για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 6,4 δισ. ευρώ . Η κίνηση έχει λογική, τα νούμερα δεν βγαίνουν. Η διάρκεια ζωής του ΤΑΙΠΕΔ εκπνέει τον Ιούλιο του 2017, αλλά από την ίδρυσή του έως σήμερα έχει μαζέψει 3 δισ. ευρώ, και φέτος το πολύ να εισπράξει ακόμη 2 δισ. Για παράδειγμα, δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που εκπνέει την Παρασκευή. Για τον διαγωνισμό του ΟΛΘ, πληροφορίες από το εξωτερικό αναφέρουν ότι ένας από τους δυνάμει ενδιαφερομένους, οι Δανοί της Maersk, αρνείται να δεσμευτεί για υποχρεωτικές επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ.

Για ποιες ιδιωτικοποιήσεις επιμένουν οι δανειστές:

14 περιφερειακά αεροδρόμια (έγινε), ΟΛΠ (έγινε), ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ ROSCO, Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, ΔΕΣΦΑ, Ελ. Βενιζέλος (Διεθνής, Αερολιμένας Αθηνών), Αφάντου Ρόδου, Κασσιόπη Κέρκυρας, Εγνατία Οδός, ΟΤΕ (6%), Ποσείδι Χαλκιδικής, Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, Ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων, Μαρίνα Πύλου, ΕΛΠΕ (35%), ΔΕΗ (17%), ΔΕΠΑ (65%), ΕΥΔΑΠ (23%), ΕΥΑΘ (23%), ΕΛΤΑ, επόμενες ηλεκτρονικές δημοπρασίες, τιτλοποίηση ακινήτων, περιφερειακά λιμάνια, νέες μαρίνες, νέα ακίνητα.

[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, του Γιώργου Φιντικάκη, 13/04/2016]