ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΤΟΥ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ..

domatio-ksenodoxeiou-tourismos-ksenodoxeioΝέο χαράτσι απειλεί τον τουρισμό

Τη χαριστική βολή για τον ελληνικό τουρισμό, μία ανάσα πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, θα δώσει ο κλιμακωτός φόρος διανυκτέρευσης που φαίνεται ότι έχει προτείνει στους δανειστές η κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να αντλήσει 150 εκατ. ευρώ. Το σενάριο του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης , που επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προβλέπει την επιβολή φόρου 1 ευρώ ανά αστέρι για κάθε διανυκτέρευση. Έτσι, στα ξενοδοχεία 3 αστέρων θα επιβληθεί φόρος 3 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση και στα πεντάστερα 5 ευρώ. Για θέατρο του παραλόγου κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι, οι οποίοι αν το μέτρο εφαρμοστεί εν μέσω της τουριστικής σεζόν θα κληθούν να επωμιστούν οι ίδιοι την επιπλέον επιβάρυνση, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των πακέτων έχει ήδη προπωληθεί και δεν θα μπορέσουν να μεταφέρουν το κόστος στον ταξιδιώτη. Μάλιστα, δηλώνουν πως είναι αδύνατη η περαιτέρω συμπίεση των τιμών στα ξενοδοχεία.

Βάλλεται η ανταγωνιστικότητα

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού μιλούν για αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός καλείται να διαχειριστεί τις απώλειες που έχουν προκληθεί εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης και του φόβου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. «Με τις διαρροές της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες για νέο τέλος διανυκτέρευσης, φοβάμαι πως ο τουρισμός θα υποστεί ένα ακόμη πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά του, με κίνδυνο να δεχθεί τη χαριστική βολή, όχι μόνο για τα τουριστικά έσοδα και τις επενδύσεις, αλλά και για την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας» , τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης. «Με δεδομένη την αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να εισπράττει φόρους, αλλά και την περίπλοκη φύση του νέους τέλους είναι βέβαιο πως θα οδηγηθούμε σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή», καταλήγει. Οι συζητήσεις για την επιβολή του φόρου διανυκτέρευσης, που επανέρχεται στο προσκήνιο, είχαν ξεκινήσει πέρυσι την άνοιξη, όταν η κυβέρνηση αναζητούσε ισοδύναμο για να μην καταργηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά ή για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Πρόκειται ουσιαστικά για το τρίτο χτύπημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι Έλληνες ξενοδόχοι μέσα σε έναν χρόνο, μετά τον διπλασιασμό του συντελεστή του ΦΠΑ στη διαμονή από 6,5% σε 13% και την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος που προέβλεπε μειωμένο ΦΠΑ στα απομακρυσμένα νησιά. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής σε κάποια αναπτυγμένα νησιά των Κυκλάδων (Μύκονος, Σαντορίνη), από 1ης Ιουνίου 2016 θα καταργηθεί στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά και από 1 ης Ιανουαρίου 2017 κανένα νησί του Αιγαίου δεν θα διέπεται από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. «Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μετά την αύξηση του ΦΠΑ θα ήταν καταστροφική και ουσιαστικά θα ακύρωνε τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισμού να στηρίξει τα δημόσια έσοδα και να δώσει δουλειές στους Έλληνες πολίτες», λέει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης.

Στους χαμένους η Χαλκιδική

Απών είναι προς το παρόν ο εσωτερικός τουρισμός από τη Χαλκιδική, με τους ξενοδόχους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ο μεγαλύτερος αριθμός των κρατήσεων γίνεται από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τα Βαλκάνια, ωστόσο, είναι και αυτός μειωμένος καθώς οι εικόνες με τους πρόσφυγες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Ευζώνων λειτουργούν αποτρεπτικά για τους εν δυνάμει επισκέπτες. «Είναι δύσκολη περίοδος. Εκτιμούμε ότι το Πάσχα θα κλείσει με πληρότητες χαμηλότερες από πέρυσι, γι’ αυτό και πολλοί δεν θα λειτουργήσουν τώρα τα ξενοδοχεία τους», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

 

[ΠΗΓΗ: REAL NEWS_REAL MONEY, 10/04/2016, της Εύας Οικονομάκη]