PAUL WRIGHT: ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

SONY DSC

Μπορεί η λήψη της πρόσφατης έγκρισης για την υλοποίηση του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα του Δήμου Αριστοτέλη να επιτρέπει στην Eldorado Gold τη συνέχιση των εκεί εργασιών, ωστόσο, ζητούμενο για τη διοίκηση του καναδικού ομίλου είναι να υπάρξει μία συνεργάσιμη κυβέρνηση. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μητρικής της Ελληνικός Χρυσός Paul Wright, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, η έγκριση για το έργο της Ολυμπιάδας αποτελεί ένδειξη ότι ξεκινάει ένας περισσότερο δημιουργικός διάλογος (σημ.: με την κυβέρνηση).

Σκουριές

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτίμησε ο Wright το προσεχές διάστημα, θα εκδοθεί η αναθεωρημένη τεχνική μελέτη (αφορά, κατά βάση, την μερική αλλαγή χωροθέτησης βοηθητικών εγκαταστάσεων της μονάδας) για το έργο στις Σκουριές. Η έγκριση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του project στην Ολυμπιάδα, δεδομένου ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό τα έργα σε Σκουριές και Ολυμπιάδα είναι αλληλένδετα. Να σημειωθεί ότι μετά τη χορήγηση αδειοδότησης, η δεύτερη φάση του έργου μπορεί να ξεκινήσει περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη του μεταλλείου της Ολυμπιάδας και κατ’ επέκταση την υλοποίηση της υπόγειας εξόρυξης.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Eldorado, η αδειοδότηση της αναθεωρημένης τεχνικής μελέτης στις Σκουριές επίκειται λόγω του πεπερασμένου χρονικού διαστήματος που διαθέτει η κυβέρνηση να αξιολογήσει και να εγκρίνει το φάκελο του έργου.

“Θα έλεγα ότι, τους τελευταίους έναν-δύο μήνες, υπάρχει μία περισσότερο ενθαρρυντική εμπλοκή μεταξύ της εταιρείας μας και του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία, νομίζω, συνέβαλε, πρόσφατα, στην έκδοση της άδειας εγκατάστασης στην Ολυμπιάδα. Η πρόθεσή μας να προχωρήσουμε το έργο στην Ολυμπιάδα απεικονίζεται στη χορήγηση της άδειας εγκατάστασης, αλλά και στην προσδοκία μας ότι αυτή η θετική συνεργασία θα οδηγήσει στην έγκριση της τεχνικής μελέτης για τις Σκουριές. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, θα μας επιτρέψει να επανεκκινήσουμε το έργο των Σκουριών και να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης στην Ολυμπιάδα” σημείωσε ο Paul Wright.

Μεγέθη

Το 2015 η Eldorado Gold εμφάνισε μείωση των πωλήσεων χρυσού κατά 9%, σε ετήσια βάση, λόγω της μείωσης της παραγωγής στο Κισλαντάγκ και τα μεταλλεία της εταιρείας στην Κίνα. Ταυτόχρονα, παρουσίασε ζημίες ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, έναντι καθαρής κερδοφορίας 102,6 εκατ. δολαρίων, το 2014, οι οποίες οφείλονται, μεταξύ άλλων, σε απομειώσεις, αλλά και σε φόρο εισοδήματος ύψους 63,5 εκατ. δολαρίων που συνδέεται με αλλαγές στην ελληνική φορολογική νομοθεσία.

Ακόμη ο καναδικός όμιλος κατά τη χρήση του 2015:

– παρήγαγε χρυσό 723.532 ουγκιών (ποσότητα που περιλαμβάνει την επεξεργασία τελμάτων από την Ολυμπιάδα)

– εμφάνισε έσοδα 823,8 εκατ. δολαρίων από την πώληση 705,3 χιλιάδων ουγκιών χρυσού με μέση τιμή 1.168 δολάρια ανά ουγκιά

-επένδυσε 112,9 εκατ. δολάρια στις Σκουριές, ενώ δαπανά, μηνιαίως, περίπου 1 εκατ. δολάρια για την υλοποίηση εργασιών συντήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος

-παρήγαγε κατά 31% λιγότερο συμπύκνωμα στο Στρατώνι εξαιτίας της μικρότερης παραγωγής

-επένδυσε 1 εκατ. δολάρια στο έργο του Περάματος Έβρου για το οποίο αναμένεται η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων.

[ΠΗΓΗ: capital.gr, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 28/03/2016]