ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ: ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ

SONY DSC

Ο Τάσος Τέλλογλου, στον ιστότοπο http://www.protagon.gr/, δίνει τη δικιά του άποψη για τις επόμενες κινήσεις στην σκακιέρα της επένδυσης στη Χαλκιδική, στηριζόμενος στις μέχρι σήμερα εξελίξεις και σε δικές του πηγές. Ο έγκυρος πολιτικός συντάκτης και σχολιαστής πλέκει ένα πιθανότατο σενάριο, με τη διαφορά πως από την πλευρά τόσο της Eldorado Gold όσο και της Ελληνικός Χρυσός δεν υπάρχουν επίσημες αναγγελίες ή δελτία τύπου. Ας δούμε το σενάριο Τέλλογλου:

«Η καναδική εταιρεία Eldorado αναμένεται να θέσει την κυβέρνηση ενώπιον τελεσιγράφου: αν ως τον Μάρτιο δεν λυθεί το πρόβλημα της αδειοδότησης, τότε δεν θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της επένδυσης στις Σκουριές. Η εταιρεία εκτιμά ότι το 2015 ήταν, οικονομικά, χαμένος χρόνος καθώς δαπάνησε 100 εκατ. ευρώ χωρίς όμως να αρχίσει η ουσιαστική εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων με τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε σταματήσει, προεκλογικά, τη λειτουργία της εγκατάστασης, επικαλούμενη τη μη επιτόπια δοκιμή της μεθόδου ακαριαίας τήξης. Κατά την Eldorado, η μέθοδος αυτή έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στη Φινλανδία.

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε τα επιχειρήματα που έθεσε η κυβερνητική διοίκηση, αποδεχόμενο ότι ήταν στην διακριτική ευχέρεια της εταιρείας ο τρόπος με τον οποίο θα αποδεικνυόταν η περιβαλλοντικά ανεκτή –ως πρός τις τιμές μέτρησής της –μέθοδος. Όμως η απόφαση μέχρι σήμερα δεν έχει καθαρογραφτεί.

Τώρα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας αναμένεται να πει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δέχεται πιέσεις από τους μετόχους του που δυσφορούν με τη στάση των ελληνικών αρχών. Σημειώνεται ότι η Eldorado έχει ζητήσει άλλη μία άδεια εξόρυξης στη Θράκη, χωρίς αποτέλεσμα, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. Επίσης σε συζήτησή τους με τον γράφοντα η επικεφαλής του κινήματος Antigold στη Χαλκιδική, τοπική βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη και ο προσκείμενος στην αριστερά δήμαρχος «Αριστοτέλη» Γιώργος Ζουμπάς, υποστήριξαν τον Σεπτέμβριο, ότι «η εταιρία θα φύγει και δεν πρόκειται να ολοκληρώσει την επένδυση στις Σκουριές».

Δεν είναι σαφές αν είχαν σχετική πληροφόρηση η συνδύαζαν εκτιμήσεις από το κόστος της καθυστέρησης του έργου και την πτωτική τότε τιμή του χρυσού. Να σημειωθεί ότι και η προηγούμενη καναδική εταιρία, η TVX, είχε εγκαταλείψει τις στοές στο Στρατώνι μετά από μια αρνητική για αυτήν απόφαση του ΣτΕ που απέρριπτε τους περιβαλλοντικούς όρους. Όμως υπάρχει μια θετική, για την εταιρία, απόφαση αλλά καθυστερεί η εφαρμογή της.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί, ότι πηγές της μεταλλευτικής βιομηχανίας, που δεν σχετίζονται με το έργο, έλεγαν στο Protagon ότι αν η Eldorado δώσει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, δεν αποκλείεται αυτό να γυρίσει εναντίον της ως μπούμερανγκ, καθώς οι αντίπαλοι του έργου θα θεωρήσουν ότι με λίγη καθυστέρηση ακόμα θα πετύχουν τον στόχο τους να μην γίνει η επένδυση.»

Τίποτα από όλα αυτά που περιγράφονται ως πιθανές εξελίξεις δεν μπορούν να αποκλειστούν, μόνο που υπάρχουν και μερικές άλλες παράμετροι οι οποίες δεν έχουν ληφθεί υπόψη:

1) Η αντίδραση των εργαζομένων σε μια πιθανή παύση των εργασιών.

2) Δεν ορίζεται η έννοια «οι Καναδοί φεύγουν»… Φεύγουν για πάντα; Σταματούν προσωρινά; Σταματούν όλα τα έργα ή μέρος αυτών; Φεύγουν μέχρι να βρεθεί καμιά λογική κυβέρνηση;

3) Είναι σωστό να ταυτίζεται η αντίδραση της Eldorado με τις αντιδράσεις της Ελληνικός Χρυσός, όσο και αν εξαρτάται η δεύτερη από την πρώτη;

4) Αν οι πολέμιοι του έργου πετύχουν το στόχο τους, δεν υπάρχει κίνδυνος για έναν μικρό τοπικό εμφύλιο;

Και ένα τελευταίο σχόλιο: Αν ισχύει αυτό που λέει ο κος Τέλλογλου, πως δηλαδή σε συζήτηση μαζί του «η επικεφαλής του κινήματος Antigold στη Χαλκιδική, τοπική βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη και ο προσκείμενος στην αριστερά δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς, υποστήριξαν τον Σεπτέμβριο, ότι «η εταιρία θα φύγει και δεν πρόκειται να ολοκληρώσει την επένδυση στις Σκουριές», –και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστέψουμε τον έγκριτο δημοσιογράφο–, ποιοι είναι αυτοί που έχουν προδιαγράψει το τέλος της επένδυσης; Ποιόν εκπροσωπούν η κα Ιγγλέζη και ο κος Ζουμπάς; Τον εαυτό τους; Μάλλον όχι… Τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Άρα, ποιοί δεν θέλουν με τίποτα την επένδυση; Οι κυβερνώντες. Άρα τι συζητάμε τόσο καιρό; Μάλλον άδικα χαλάμε μελάνι και σάλιο… Μόνη ελπίδα η αλλαγή. Ποια αλλαγή; Αλλαγή πλεύσης, αλλαγή κυβέρνησης, αλλαγή νοοτροπίας… Διαλέξτε και πάρτε…

[ΠΗΓΗ:, www.protagon.gr, του Τάσου Τέλλογλου, 7/01/2016]