ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ – ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΜΕ 700 ΑΤΟΜΑ ΤΟ 2017, ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΛΙΣ 50…

IMG_0164Οι δημοσιογράφοι που υπέβαλλαν τις ερωτήσεις σχετικά με τις ανακοινώσεις που έκανε ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold κος Paul Wright στη συνένετυξη τύπου το πρωί της Τρίτης 12/1, για το μέλλον των επενδύσεων της εταιρείας στην Ελλάδα, επέμειναν στο να ξεκαθαριστεί το θέμα των χαμένων θέσεων εργασίας:

Φ. ΧΡΥΣΟΧΟΥ («Ant-1»): «Γεια σας. Θα ήθελα να σας κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. Επειδή η ελληνική γλώσσα είναι πολύ ακριβής και επειδή η απόλυση διαφέρει από τη διαθεσιμότητα, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν οι 500 οι οποίοι θα κληθούν από το εργοστάσιο, θα είναι για απόλυση ή για διαθεσιμότητα. Είναι πολύ σημαντικό.

Πως θα ξεκινήσει αυτό; Και μάλιστα λέτε ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν δώσει την άδεια εγκατάστασης μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2016 η Ελληνικός Χρυσός θα αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης. Εάν δηλαδή η Κυβέρνηση σε τρεις μήνες δεν προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο, τότε όντως θα πάρετε τα κλειδιά;»

  1. WRIGHT: «Μάλλον δεν έχω εξηγήσει καλώς τις προθέσεις μου σχετικά με τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. Οπότε θα αφήσω κάποιο συνάδελφο να μιλήσει.

Τώρα, όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί εκτός κι αν η Κυβέρνηση μας πει να φύγουμε, ότι δεν θέλουν την επένδυση. Μόνο τότε. Δεν πρόκειται να φύγουμε και δεν πιστεύω αυτή ή κάποια άλλη Κυβέρνηση θα μας πουν να φύγουμε.»

[Στο σημείο αυτό ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός να κάνει τις διευκρινήσεις για τις θέσεις εργασίας.]

Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Αφορά το προσωπικό που απασχολείται σε εργολάβους στο κατασκευαστικό. Στις Σκουριές είμαστε στην κατασκευαστική φάση. Όπως λέει και η ανακοίνωση για το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να συνεχιστούν τα έργα που έχουν να κάνουν με προστασία περιβάλλοντος και θωράκιση του ήδη υπάρχοντος εξοπλισμού που είδατε και στη φωτογραφία. Προστασία από καιρικά φαινόμενα ή οτιδήποτε άλλο.

Άρα το προσωπικό που είναι εκεί, θα χρειαστεί να απομακρυνθεί. Δεν υπάρχει η έννοια της διαθεσιμότητας, είναι απομάκρυνση. Όταν σταματήσει η δουλειά που έχει να κάνει, το προσωπικό αυτό θα φεύγει από την δουλειά. Αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί ένα διάστημα δυο με τρεις μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί.

Το προσωπικό που θα παραμείνει τελικά στις Σκουριές, θα είναι το προσωπικό που χρειάζεται για τη συντήρηση του εξοπλισμού, την άντληση των υπογείων και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ξανά η επένδυση όταν ολοκληρωθεί η σχετική αδειοδότηση. […]  682 άτομα είναι όλοι στις Σκουριές, 600 που απασχολούνται σε εργολάβους και 82 είναι της Ελληνικός Χρυσός. Στο τέλος του τριμήνου εκτιμούμε ότι θα μείνουν πέρα της εταιρείας Security που έχει αναλάβει την ασφάλεια του έργου, περίπου 40-50 άτομα για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αυτά τα άτομα ούτως ή άλλως θα έφευγαν μέχρι το τέλος του τριμήνου».

Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Όχι δεν θα έφευγαν. Έχω να σας πω και κάτι ακόμη: δεν είναι ότι δεν θα έφευγαν μόνο, γιατί η ολοκλήρωση του επενδυτικού θέλει ακόμη δυο χρόνια της κατασκευής, θα προσλαμβάνονταν  υπό κανονικές συνθήκες άλλα 500 άτομα το επόμενο τρίμηνο για την ολοκλήρωση του κτηρίου που είδατε στις φωτογραφίες. Δηλαδή θα έχουμε άλλα 500 άτομα, δηλαδή θα είχαμε αύξηση της απασχόλησης υπό κανονικές συνθήκες ούτως ώστε στα μέσα του 2017 να μπαίναμε στην παραγωγική διαδικασία με 700 άτομα περίπου στις Σκουριές.»