Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

22jAhdp06f0yQzcU9xfCΔιαβάζουμε στον τύπο πως το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ζητά αλλαγές και αναθεωρήσεις στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Και Αειφόρου Ανάπτυξης που συζητήθηκε την Πέμπτη. Όσον αφορά στις εξορυκτικές – μεταλλευτικές και ενεργειακές δραστηριότητες στο σχέδιο του χωροταξικού αναφέρεται ότι προκρίνεται η προσέλκυση επενδύσεων εθνικής και περιφερειακής κλίμακας κατά την υπερκείμενη νομοθεσία. Η περιφέρεια κάνει λόγο για «οριζόντιου τύπου ρύθμιση που δεν αναφέρει σε ποιες περιοχές και έναντι ποιων άλλων επιλογών “προκρίνεται” η προσέλκυση των συγκεκριμένων επενδύσεων». Η παράλειψη αυτή, όπως τονίζει, έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι σε άλλο άρθρο το σχέδιο αναφέρει ότι όλες σχεδόν οι ζώνες εξόρυξης επικαλύπτονται με ζώνες ειδίκευσης σε άλλους τομείς, ενώ συχνά υπάρχουν και άλλες ευαίσθητες χωρικές παράμετροι, κυρίως φυσικού περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια, τίθενται θέματα συγκρούσεων χρήσεων γης και προτεραιοτήτων ανάπτυξης

Σύμφωνα με το υφιστάμενο σχέδιο, για τα γνωστά κοιτάσματα, όπου υφιστάμενος σχεδιασμός δεν επιτρέπει την αξιοποίησή τους μέσω απαγορευτικών χρήσεων γης ή άλλων όρων, πρέπει να αναθεωρείται τεκμηριώνοντας ότι η παρουσία των κοιτασμάτων έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη και έχει εξαντληθεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους χωρίς σημαντική βλάβη του περιβάλλοντος ή έντονες συγκρούσεις χρήσεων γης. Από την πλευρά της, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει ότι οι παραπάνω διατυπώσεις συνιστούν επικίνδυνες κατευθύνσεις για το χωρικό σχεδιασμό της περιφέρειας, που θα αποβούν επιζήμιες για το δημόσιο συμφέρον. Θα πρέπει επομένως:

  • Να υπάρξει χαρτογραφική απεικόνιση των προστατευόμενων περιοχών, ώστε να γίνει φανερή η γειτνίαση τους και η επικάλυψη τους με τους χώρους εξόρυξης,
  • Το σχετικό άρθρο να αναθεωρηθεί στο σύνολο του, με γνώμονα τη χρήση του χωρικού σχεδιασμού ως εργαλείου επίλυσης των συγκρούσεων χρήσεων γης και η πρόκριση ή μη της εξόρυξης έναντι των υπόλοιπων χρήσεων γης να προκύπτει ως αποτέλεσμα οικονομικοτεχνικής διερεύνησης, αφού προηγουμένως διασφαλισθεί η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων της περιοχής μέσω περιβαλλοντικής μελέτης.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της φέρουσας ικανότητας και οι κατευθύνσεις περιορισμών  στις κορεσμένες τουριστικά περιοχές, όπως η Κασσάνδρα.

[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 17/12/2015]