ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣτΕ (ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓIΑ)

ekso-apo-to-ste-oi-metalloruxoi-tis-xalkidikis

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η προσφυγή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», ενώ από το πρωί έξω από το μέγαρο του ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 500 εργαζόμενοι των μεταλλείων.

Η «Ελληνικός Χρυσός», με την προσφυγή της, ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 19 Αυγούστου 2015 απόφαση του τότε υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στη Χαλκιδική (Σκουριές, Ολυμπιάδα, κ.λπ.), με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του κ. Σκουρλέτη η ανάκληση έγινε καθώς παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Οι σχετικές δοκιμές έγιναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στη Φινλανδία, όπου απεστάλησαν 20 τόνοι κοιτασμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η δικηγόρος των εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» υποστήριξε ότι ο κ. Σκουρλέτης όταν υπέγραφε την απόφαση με την οποία ανακαλούσε τη λειτουργία των μεταλλείων, δεν είχε καμία εικόνα και κανένα στοιχείο στα χέρια του για μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, καθώς όλα τα έγγραφα, μελέτες, συμβάσεις, κ.λπ. που αφορούσαν τις εγκαταστάσεις και την λειτουργία των μεταλλείων δεν ήταν στο υπουργείο, αλλά σε συμβολαιογράφο.

Ακόμη, η δικηγόρος της εταιρείας ανέφερε ότι «από πολιτική βούληση ή από θυμό ο κ. Σκουρλέτης» εξέδωσε την απόφαση που ανέστειλε τη λειτουργία των μεταλλείων.

Επίσης, υποστηρίχθηκε από την «Ελληνικός Χρυσός» ότι οι απαιτούμενες δοκιμές όντως έγιναν στην Φινλανδία από την εταιρεία «Outotec» που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς όμως αυτό να μεταβάλλει το αποτέλεσμα των δοκιμών.

Παράλληλα, οι συνήγοροι των τεσσάρων σωματείων των εργαζομένων στα μεταλλεία, που έχουν κάνει παρέμβαση υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», ανέπτυξαν την τεχνική επεξεργασία του χρυσού και υποστήριξαν ότι δεν χρησιμοποιείται πουθενά κυάνιο.

Το ελληνικό Δημόσιο από την πλευρά του -μέσω του νομικού παραστάτη του- ανέφερε ότι δεν υπέστη βλάβη η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» από την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων, ενώ σημείωσε ότι δεν τινάζεται στον αέρα το όλο έργο, όπως υποστηρίζει η εν λόγω εταιρεία, καθώς τα μεταλλεία μπορούν να λειτουργήσουν παρά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δημοσίου, ο λόγος που εκδόθηκε η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, ήταν ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι.

Τέλος, οι δικηγόροι των Δήμων Αριστοτέλη και Βόλβης, οι οποίοι έκαναν παρέμβαση υπέρ της απόφασης του κ. Σκουρλέτη, ανέφεραν ότι επέρχεται βλάβη και καταστροφές στο περιβάλλον από τη λειτουργία των μεταλλείων, ενώ επισήμαναν ότι όλοι οι λόγοι που επικαλείται η επίμαχη εταιρεία για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης είναι αόριστοι και αβάσιμοι.

Το ΣτΕ ζήτησε από το Δημόσιο και την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός συμπληρωματικά υπομνήματα μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, ενώ η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

 

[ΠΗΓΗ: www.ert.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 2/10/2015]