ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

690_a0ecaa563e8f261a63aabc3eadf12463

Κρίσιμη για την πορεία της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στη Β.Α. Χαλκιδική είναι η απόφαση που θα λάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την αναμενόμενη σήμερα εκδίκαση των προσφυγών τεσσάρων σωματείων εργαζομένων και της εταιρείας με τις οποίες ζητείται η αναστολή, με προσωρινή διαταγή, της απόφασης Σκουρλέτη. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Σκουρλέτης την Τετάρτη 19 Αυγούστου ανακοίνωσε on camera ότι προχωράει στην ανάκληση των τεχνικών μελετών του έργου στις Σκουριές.

Στη συνέχεια ακολούθησε η απόφαση του ΣτΕ βάσει της οποίας είναι αστήρικτες οι ενέργειες που είχε πραγματοποιήσει ο Π.Λαφαζάνης όσο ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και επί των οποίων στήριξε ο κ. Σκουρλέτης την απόφασή του για το αιφνίδιο “λουκέτο” στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνικός Χρυσός και τέσσερα σωματεία εργαζομένων σε αυτήν προσέφυγαν στο ΣτΕ με αίτημα την αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη με προσωρινή διαταγή.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ότι θα γνωστοποιηθεί σήμερα, σε περίπτωση που οι δικαστές κρίνουν ότι το “πάγωμα” των μεταλλευτικών εργασιών, μεταξύ άλλων, βλάπτει το περιβάλλον και άρα οι εργασίες θα πρέπει να επανεκκινήσουν. Και αυτό επειδή η αποκατάσταση των παλιών επιβαρυμένων περιοχών δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την άδεια λειτουργίας των χώρων απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων που η κυβέρνηση έχει αναστείλει. Αλλά και διότι σταμάτησαν οι εργασίες αποκατάστασης, του “πρασινίσματος” του παλιού χώρου απόθεσης Ολυμπιάδας, των παλιών υπολειμμάτων σωρών αρσενοπυρίτη Ολυμπιάδας και του παλιού χώρου στείρων πλατείας Φιρέ Ολυμπιάδας.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το ΣτΕ κάνει δεκτό το αίτημα για αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη, τότε τα μεταλλεία θα επαναλειτουργήσουν, όπως, άλλωστε, ανέφερε ο Π.Σκουρλέτης στις 23 Σεπτεμβρίου (“Αν και εφόσον κερδίσει η εταιρεία θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να επιτρέψει το άνοιγμα των ορυχείων”), προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο για την τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, η βασική επιχειρηματολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι η Ελληνικός Χρυσός έπρεπε να πραγματοποιήσει επί ελληνικού εδάφους τις πειραματικές δοκιμές που αφορούν την μέθοδο μεταλλουργίας και οι οποίες έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις της εξειδικευμένης εταιρείας Outotec. Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ (3191/2015), το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επί τόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών.

(Αντι)επενδυτικό μήνυμα

Εάν, τελικά, το έργο κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στην Β.Α. Χαλκιδική “παγώσει” οριστικά, τότε η κυβέρνηση θα εξέπεμπε ένα ισχυρότατο διεθνές αντιεπενδυτικό μήνυμα. Όπως, εξάλλου, έχει μεταδώσει το Capital.gr το αιφνιδιαστικό “λουκέτο” στις Σκουριές προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε αναλυτές διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων. Και όχι άδικα, καθώς, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ποιος θα ερχόταν να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν θα έπρεπε να λάβει υπόψη το κακό προηγούμενο της μεγαλύτερης επένδυσης στον εγχώριο ορυκτό πλούτο η οποία:

-απασχολεί 2.000 εργαζόμενους

-αποδίδει ετησίως 42 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές

-δημιουργεί ετήσιες δαπάνες 25-30 εκατ. ευρώ στην τοπική κοινωνία

-συνοδεύεται από περίπου 10 θετικές αποφάσεις του ΣτΕ

-διαθέτει πέντε γνωμοδοτήσεις ισάριθμων υπουργείων (ΥΠΕΚΑ – Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας – Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Πολιτισμού και Τουρισμού) για το εάν οι όποιες βλάβες στο περιβάλλον είναι αντιστρεπτές.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 2/10/2015, του Δημήτρη Δελεβέγκου]