Χιλιάδες αυθαίρετα «νομιμοποιήθηκαν» και χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων καταπατήθηκαν στη Χαλκιδική, πολύ πριν της υπόθεσης «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές – Καμία αντίδραση!
Από το 1945 η Χαλκιδική άλλαξε «πρόσωπο»
Mπορεί το πρόστιμο που επιβλήθηκε από τον Δήμο Σιθωνίας στον γλύπτη Διονύσιο Καρυπίδη να μην αφορούσε τελικά την «καταστροφή» του τοπίου από τη γοργόνα που σκάλισε στους βράχους μιας παραλίας (αλλά το ότι έκανε ελεύθερο κάμπινγκ), ωστόσο η είδηση προκάλεσε χαμόγελα σε όσους γνωρίζουν την… περιβαλλοντική ευαισθησία αρχών και πολιτών στη Χαλκιδική. Η διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών στον νομό έφερε στο φως την εκχέρσωση και καταπάτηση περίπου 130.000 στρεμμάτων δασών, με τις μεγαλύτερες απώλειες στις περιοχές Πολυγύρου και Σιθωνίας. Παράλληλα, η διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων αποκάλυψε την έκταση της αυθαίρετης δόμησης, καθώς μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί περίπου 18.000 αυθαίρετα κτίσματα και ακόμα 28.000 πολεοδομικές παρανομίες. Παρ’ όλα αυτά, οι τοπικές αρχές συνεχίζουν τον πολλαπλασιασμό των προς οικοδόμηση εκτάσεων.
Ο δασικός χάρτης της Χαλκιδικής ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμος για ανάρτηση. Από τα στοιχεία που έδωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογραφήσεις (ΕΚΧΑ Α.Ε.) προκύπτει ότι από το 1945 η Χαλκιδική είναι μια… άλλη Χαλκιδική:
- Στον Δήμο Σιθωνίας 22.865 στρέμματα έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα, ενώ 4.001 στρέμματα δασώθηκαν με το πέρασμα των ετών.
- Στον Δήμο Κασσάνδρας χρήση άλλαξαν παράνομα 6.234 στρέμματα δάσους, ενώ 13.995 στρέμματα δασώθηκαν.
- Στον Δήμο Νέας Προποντίδας 15.770 στρέμματα δασών εκχερσώθηκαν και μόλις 3.518 στρέμματα είχαν την αντίθετη πορεία.
- Στον Δήμο Πολυγύρου 59.733 στρέμματα εκχερσώθηκαν, ενώ 19.730 στρέμματα δασώθηκαν.
- Τέλος, στον Δήμο Αριστοτέλη 19.885 στρ. εκχερσώθηκαν, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι 32.773 στρέμματα μετατράπηκαν σε δασικά.
«Οι περιοχές που δασώθηκαν ήταν οι ορεινές, που εγκαταλείφθηκαν. Οπου απέκτησε αξία η γη, ξεγυμνώθηκε», λέει στην «Κ» ο κ. Κυριάκος Σαββίδης, από την εταιρεία Γεωανάλυση (που εκπόνησε τον δασικό χάρτη της Χαλκιδικής). «Γι’ αυτό και πρέπει ο δασικός χάρτης της Χαλκιδικής να αναρτηθεί και να κυρωθεί σήμερα. Να σταματήσουν οι καταπατήσεις».
Η δεκαετία του ’70 έως σήμερα
Η «υποχώρηση» των δασών σήμαινε επέκταση του τσιμέντου. Από τη δεκαετία του ’70, η δόμηση στη Χαλκιδική εκτινάχθηκε και μαζί της, η αυθαιρεσία: σύμφωνα με την απογραφή του 2011 στη Σιθωνία υπάρχουν 8.300 κατοικίες και έχουν δηλωθεί (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέσω του συστήματος “τακτοποίησης” αυθαιρέτων) 2.174 αυθαίρετα. Στον Δήμο Κασσάνδρας υπάρχουν 11.270 κατοικίες και έχουν δηλωθεί 5.022 αυθαίρετα. Στον Δήμο Νέας Προποντίδας, με 25.937 κατοικίες έχουν δηλωθεί 7.864 αυθαίρετα. Στον Δήμο Πολυγύρου με 10.469 κατοικίες έχουν δηλωθεί 1.264 αυθαίρετα και τέλος στον Δήμο Αριστοτέλη (όπου υπάρχουν 7.731 κατοικίες) 1.622 αυθαίρετα. Στα 17.946 αυθαίρετα που δηλώθηκαν στη Χαλκιδική με τους δύο τελευταίους νόμους, πρέπει να προστεθούν και ακόμα 28.151 πολεοδομικές παρανομίες (σε νόμιμα κτίρια) που δηλώθηκαν με τους δύο νόμους για τους ημιυπαίθριους.
Η φιλοδοξία πάντως των δημοτικών αρχόντων (και προφανώς, όσων τους ψηφίζουν) είναι να χτιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες εκτάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Σιθωνίας που το 2008, με το νέο γενικό πολεοδομικό του σχέδιο, προέβλεψε τον υπερδιπλασιασμό των οικισμών του (στα 5.038 στρέμματα προσέθεσε ακόμα 7.305 στρέμματα). Η πολιτική αυτή έχει και τις ευλογίες της Πολιτείας: το υπό κατάρτιση Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της Κεντρικής Μακεδονίας προτείνει μεν για πολλές περιοχές της Χαλκιδικής τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης «λόγω των πιέσεων που απορρέουν από την εξειδίκευση στον τουρισμό», αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «αναγκαία» την υποστήριξη οργανωμένων υποδοχέων για τουρισμό και τουριστική ή δεύτερη κατοικία. Το μόνο που ανέκοψε προσωρινά την τσιμεντοποίηση της Χαλκιδικής ήταν τελικά η κρίση… [ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/, 30/08/2015,
Άποψή μας: Οι δικοί μας… επαναστάτες και οι κάθε είδους «ακτιβιστές», δεν έχουν σχέση με τις σοβαρές αντίστοιχες δυνάμεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ό,τι δήθεν επαναστατικό «παράγει» η χώρα μας είναι ορισμένες, επικίνδυνα γραφικές επιλεκτικές επαναστατικές καρικατούρες, κάτι αστεία θλιβερά μίζερα όντα. Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι δασικές ή άλλες καταπατήσεις και τα αυθαίρετα κτίσματα έχουν κατακλύσει τη χώρα. Ενδεχομένως τα αυθαίρετα να υπερτερούν των νόμιμων κτισμάτων σε απόλυτους αριθμούς. Κάθε πελατειακή κυβέρνηση που σέβονταν τον εαυτό της, φρόντιζε πάντα τη νομιμοποίησή τους. Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες που πληρώνουν τους φόρους τους, θα πρέπει να νιώθουν απέραντη μοναξιά.
Οι λεγόμενες «υγιείς δημοκρατικές αριστερές προοδευτικές» δυνάμεις του τόπου, τι ακριβώς έπραξαν; Οι αυτο-προσδιοριζόμενοι ως «Ενεργοί πολίτες» (νεοελληνικό ανέκδοτο) πως ακριβώς αντέδρασαν;
ΚΑΝΕΙΣ δεν μίλησε γι’ αυτά ΠΟΤΕ! Κουβέντα από τις πάμπολλες “επαναστικοαντιΕξουσιοΚιΈτσι” με τις προσφιλείς μολότοφ δεν αντέδρασε.
Ας πάμε όμως στο θέμα μας: Γιατί η σημερινή κυβέρνηση, για ψηφοθηρικούς λόγους, λίγο πριν τις εκλογές δια του κου Σκουρλέτη ανέστειλε τη δραστηριότητα των μεταλλείων στις Σκουριές, παρά την αντίθετη άποψη του ΣτΕ; Μπορούν οι δικαστικές αποφάσεις να πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων; Δηλαδή μπορεί το ΣτΕ να εκδίδει αποφάσεις και οι εκάστοτε κυβερνώντες να τις αγνοούν. Η ιστορία της επενδυτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική είναι χαρακτηριστική. Πως όμως μία αντίστοιχη απόφαση του ΣτΕ για τις καθαρίστριες έγινε αυτομάτως σεβαστή και επανα-προσλήφθηκαν φωτογραφιζόμενες με τον τυχοδιώκτη πρωθυπουργό και γελαστό παιδί κ. Τσίπρα;
Επιλεκτικός σεβασμός από τις εκάστοτε κυβερνήσεις -Επιλεκτική και η… αγωνιστικότητα των επαναστατικών καρικατούρων. Θυμάται κανείς τα επεισόδια για την κατασκευή ΧΥΤΑ στη Κερατέα (με τα χιλιάδες επίσης αυθαίρετα σπίτια) με τα ΜΑΤ, τα μολότοφ και τις αντίθετες απόψεις οι οποίες λοιδορήθηκαν δεόντως από τους επιλεκτικούς «στο περίπου» ευαίσθητους αριστερούς;
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/, 30/08/2015, https://roides.wordpress.com/, 1/09/2015