Ο ΦΙΛΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ 7ΜΗΝΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

si-708_17

Η πορεία της οικονομίας το 2015 και ιδίως το σοκ των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έχουν δημιουργήσει δυσμενέστατες συνθήκες σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας στην οικονομία, τονίζει η ΝΔ. O Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, το κόστος της 7μηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά την απασχόληση.

Ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

  • Η κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν ήταν ρόδινη τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν όμως στο τέλος του 2014 αισθητά σημεία βελτίωσης που δημιουργούσαν συγκρατημένη αισιοδοξία για πτωτική πορεία της ανεργίας στη χώρα μας. Σήμερα αυτά τα σημεία αισιοδοξίας έχουν εξανεμιστεί καθώς η ανεργία αυξάνεται ξανά. Η πορεία της οικονομίας το 2015 και ιδίως το σοκ των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έχουν δημιουργήσει δυσμενέστατες συνθήκες σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας στην οικονομία.
  • Ύψιστη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία είναι η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας από την οποία θα προέλθει τόνωση στην απασχόληση και επομένως νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι συνεπές με τις βασικές ιδεολογικές μας αρχές υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας ενώ η άλλη πλευρά δεν πιστεύει τα ίδια και η ιδιωτική οικονομία μάλλον της είναι αδιάφορη.
  • Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης όπως προκύπτει από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» που εμείς συστήσαμε στο Υπουργείο Εργασίας και παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την πορεία της αγοράς εργασίας, μας αποκαλύπτει ότι το 2015 είχαμε περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις και επομένως αύξηση της ανεργίας.

(Θετικό ισοζύγιο 2014: 13.275 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις

Αρνητικό ισοζύγιο 2015: 16.658 περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις)

Περιπτωσιολογία

  • Προχθεσινό λουκέτο σε ιδιωτικό σχολείο στον Πειραιά λόγω προβλημάτων από τον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων και μοιραίο πλήγμα ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Περισσότερες από 60 οικογένειες στην ανεργία.
  • Χαλυβουργία SOVEL στο Βόλο. Λόγω υπολειτουργίας, πτώσης παραγωγής και αδυναμίας προμήθειας πρώτων υλών λόγω των capital controls, 350 εργαζόμενοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα πρόσφατα.
  • Μονάδα παραγωγής αλουμινοκατασκευών στη Βόρεια Ελλάδα. Σε πλήρεις ρυθμούς παραγωγής λειτουργούσαν 7 γραμμές παραγωγής, 7 ημέρες την εβδομάδα, μέχρι πριν μερικούς μήνες. Σήμερα λειτουργεί 1 γραμμή παραγωγής για 2 ημέρες την εβδομάδα. Μείωση στο 5% του παραγωγικού δυναμικού με εκ περιτροπής απασχόληση μικρού τμήματος εργαζομένων.
  • Μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μετά την απόφαση του πρώην Υπουργού Εργασίας (!) για ανάκληση των αδειών εξόρυξης, 2000 εργαζόμενοι απολύονται ή μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Οι Καναδοί ιδιοκτήτες προαναγγέλλουν πλήρη διακοπή εργασιών και αποχώρηση από την Ελλάδα. Αυτό σηματοδοτεί πολύ αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές για επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη χώρα μας. Μια «φιλεργατική» αριστερή κυβέρνηση θα’ πρεπε να λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο.
  • Βοηθητικό προσωπικό μειωμένου ωραρίου στα σχολεία (καθαρίστριες) με 3500 θέσεις εργασίας πανελληνίως λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ που προβλέπει τρόπο χρηματοδότησης και φορέα με τον οποίο θα συνάψουν συμβάσεις οι δήμοι για να προσληφθούν και να εργαστούν οι καθαρίστριες στα σχολεία, μόλις 10 μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους.

Τελικές παρατηρήσεις

  • Η απασχόληση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους ρυθμούς της οικονομίας. Στο τέλος του 2014 είχαμε οριακή αλλά σαφή πτώση της ανεργίας επειδή η οικονομία είχε μπει σε ρυθμούς οριακής ανάπτυξης. Οι προοπτικές ήταν θετικές. Σήμερα που η οικονομία έχει ξαναμπεί σε ρυθμούς ύφεσης, η ανεργία αυξάνεται.
  • Τα ειδικά προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας για την τόνωση της απασχόλησης με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι μικρές ανάσες τόνωσης και δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας καθολικά. Εάν όμως υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς, συνεχή ροή και ειδικές στοχεύσεις σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων (νέοι άνεργοι, επιστήμονες άνεργοι, νοικοκυριά χωρίς κανέναν απασχολούμενο, άνεργοι πλησίον σύνταξης) τότε φέρνουν αποτελέσματα.

Στην επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων με παράδειγμα την καθυστερημένη υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

  • Η απασχόληση είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ασφαλιστικό σύστημα. Όταν υπάρχουν αυξημένες και σταθερές ροές εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές τότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να είναι το ασφαλιστικό βιώσιμο.
  • Όσο μεγαλύτερη είναι η ανεργία αλλά και η αδήλωτη εργασία τόσο μεγαλώνουν οι διαρροές εσόδων από εισφορές για το σύστημα και διογκώνονται τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος. Στο Α’ εξάμηνο πέρσι τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν πλεόνασμα 400 εκατομμυρίων. Στο Α’ εξάμηνο φέτος παρουσιάζουν έλλειμμα 1 δις. Αυτή η μαύρη τρύπα ύψους 1,4 δις περίπου αποδεικνύει την επιδείνωση της κατάστασης κατά τη θητεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόσο ως προς την απασχόληση όσο και ως προς τις προοπτικές βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Εκτιμούμε ότι εάν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου προκύψει κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη εθνική προσπάθεια για την τόνωση της απασχόλησης θα κινηθεί στους άξονες που περιγράψαμε, με έμφαση στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, την προστασία του μικρού και μεγάλου επιχειρείν και την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr, 4/09/2015