ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΥΠΑΠΕΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ…

ypapen

Όπως όλες οι νέες κυβερνήσεις, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να στήσει δικό του κομματικό μηχανισμό μέσα στη δημόσια διοίκηση. Μόνο που αφενός αυτό το παιχνίδι δεν το γνωρίζει καθόλου καλά και αφ’ ετέρου υπάρχει ένδεια στελεχών…

Παρ’ όλα αυτά, διαβάζουμε στο http://www.newmoney.gr/, σε άρθρο της Μαριάννας Τζάνε στις 17/08, πως η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος προχωράει στην ουσιαστική απομάκρυνση του ανθρώπου που ταυτίστηκε όσο κανείς με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σε μεγάλα και κρίσιμα δημόσια και ιδιωτικά έργα της χώρας. Ίσως ο κος Τολέρης να πλήρωσε τις υπογραφές που έβαλε στην ΜΠΕ για την επένδυση στις Σκουριές. Για όσους υποστηρίζουν πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει τάσεις ρεβανσισμού… (Πάντως ο Τόλης πανηγυρίζει…)

Με απόφαση που υπέγραψε καταμεσής του καλοκαιριού, ο υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης και αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ τις επόμενες μέρες, ο κ. Επαμεινώνδας Τολέρης ο μακροβιότερος επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, μετακινείται στην… άχαρη Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών υπηρεσιών! Μια θέση που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί “ψυγείο” για τον έμπειρο χημικό μηχανικό–μεταλλειολόγο που κατείχε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς στο υπουργείο από το 1999. Ο κ. Τολέρης έσπασε κάθε ρεκόρ, υπηρετώντας διψήφιο αριθμό υπουργών-υφυπουργών τα τελευταία 15 χρόνια και μάλλον θα υπήρχε σοβαρός λόγος που είχε διατηρηθεί στη θέση του επί τόσο μακρόν! Με εισηγήσεις του εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι δημόσιων έργων μεγάλου κόστους και μεγάλης εθνικής σημασίας. Έχοντας μάλιστα διαχρονικά μεγάλη επιρροή στα υπουργικά γραφεία, και εν αντιθέσει με άλλους συναδέρδους που μπαινόβγαιναν στο “ψυγείο” ανάλογα με την πολιτική κατάσταση ο κ. Τολέρης υπήρξε υπερκομματικός. Λέγεται μάλιστα ότι επί εποχής του αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των περιβαλλοντικών μελετών, βάζοντας ακόμη και τα …κοτέτσια να αδειοδοτούνται.

Την θέση του καταλαμβάνει ο υφιστάμενός του κ. Χρίστος Παπακωσταντίνου, ο οποίος μετακόμισε τους προηγούμενους μήνες στην διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, από το τμήμα γενικών περιβαλλοντικών θεμάτων, όταν καταρτίστηκε το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου τον περασμένο Νοέμβριο. Οι αλλαγές που υπέγραψε ο νέος υπουργός είχαν σύμφωνα με πληροφορίες στο μεγαλύτερο τμήμα τους «κλειδώσει» το προηγούμενο διάστημα από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Όμως και η παρουσία του κ. Σκουρλέτη στο υπουργείο, μόνο απαρατήρητη δεν έχει περάσει αφού από τις πρώτες ώρες στο ΥΠΑΠΕΝ, προχώρησε σε ασυνήθιστα μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο συνεργατών-σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με άκομψο τρόπο- ξηλώνοντας όλο το προηγούμενο επιτελείο. Εν πολλοίς, οι μετακινήσεις που έγιναν στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης υπηρετούν το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου. Κρίθηκαν δε αναγκαίες εξαιτίας της συνταξιοδότησης στελεχών που βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης λόγω βαθμού και αρχαιότητας. Αυτές οι αποχωρήσεις δημιούργησαν μεγάλα κενά στις υπηρεσίες με αποτέλεσμα οι περισσότερες να λειτουργούν με αναπληρωτές.

Μεταξύ των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί, αίσθηση έχει προκαλέσει και η προτεινόμενη επιλογή για την Διεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δραστηριοτήτων του κ. Δημήτρη Αντωνόπουλου, ο οποίος μέχρι σήμερα υπήρξε προϊστάμενος των ελέγχων στα πρατήρια βενζίνης (ΚΕΔΑΚ) αλλά και η μετακίνηση του κ. Πέτρου Τζεφέρη που είχε χειριστεί το θέμα των υδρογονανθράκων στην διεύθυνση Λατομείων-Μαρμάρων και Αδρανών Υλικών.

Τέλος, αξιοσημείωτη, πέρα όμως από τις αλλαγές που επιβάλλει το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου είναι η επιστροφή του κ. Παναγιώτη Μέρκου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, ο οποίος είχε καρατομηθεί πριν περίπου ένα χρόνο, επιστρέφει στο ΥΠΑΠΕΝ σε ρόλο συμβούλου στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Γιάννη Τσιρώνη.