ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

012 ergostasio olumpiada_1

Την εκτίμηση ότι οι προσδοκώμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι υπέρ της επένδυσης εξέφρασε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Paul Wright, που πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη επένδυση στον ελληνικό ορυκτό πλούτο.

«Αναμένουμε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ θα είναι ευνοϊκές και θα αφαιρέσουν τα προσωρινά εμπόδια, ώστε η εταιρία να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό στις Σκουριές και να επιταχύνει την ολοκλήρωση της κατασκευής» είπε ο κ. Wright, καθώς η εταιρία προγραμματίζει 600 νέες προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν με τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων, όπως ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος.

Να σημειωθεί πως η επικείμενη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περίπου επτά προσφυγές που έχουν κατατεθεί από αντιδρώντες κατοίκους και φορείς, αλλά και από την εταιρία, αναμένεται να οδηγήσει στην απρόσκοπτη συνέχιση του έργου εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων που πραγματοποιεί. Μην λησμονούμε ότι οι έως σήμερα ενέργειες του πρώην υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη έχουν επικεντρωθεί στην ανάκληση της άδειας υλοτόμησης στην περιοχή Καρατζά και στην αναστολή έκδοσης της απαιτούμενης οικοδομικής άδειας για την κατασκευή της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές. Τη νομιμότητα των δύο αυτών ενεργειών και σειράς άλλων, όπως η κωλυσιεργία που έχει επιδείξει το αρμόδιο υπουργείο σχετικά με την έγκριση τεχνικών μελετών για άλλα έργα της Eldorado, έχει εξετάσει το ΣτΕ, με τις σχετικές αποφάσεις του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου να βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στάδιο της καθαρογραφής. Όπως έγινε γνωστό κατά την τηλεδιάσκεψη, η ολοκλήρωση των εργασιών στις Σκουριές μετατίθεται για τις αρχές του 2017 έναντι τελών 2016, με την εταιρία να επενδύει μέρος των κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. δολ. μέσα στο 2016, σε αντίθεση, δηλαδή, με τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε την εξ ολοκλήρου επένδυση τους το τρέχον έτος. Η χρονική αυτή επιμήκυνση οφείλεται στην καθυστέρηση της έγκρισης των αναγκαίων αδειοδοτήσεων, με την εταιρία να έχει επενδύσει στις Σκουριές, κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, 26,5 εκατ. δολ. Παρ’ όλα αυτά, στις Σκουριές η δραστηριότητα συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο, οπότε πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, γεωτεχνικές εργασίες. Στην Ολυμπιάδα, η εταιρία κατεργάστηκε 146.894 τόνους συμπυκνώματος, παρήγε 3.686 ουγγιές χρυσού και συνέχισε τις εργασίες αποκατάστασης της περιοχής. Εκεί, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του έργου της Eldorado, ο καναδικός όμιλος επένδυσε 14,9 εκατ. δολάρια κατά το δεύτερο τρίμηνο. Παράλληλα, στην Ολυμπιάδα βρίσκεται το νέο μεταλλείο της εταιρίας που θα τεθεί σε λειτουργία το 2016 για διάστημα από 6 μέχρι 8 χρόνια και για το οποίο οι εκτιμώμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες το διάστημα 2015 2016 είναι 83 εκατ. δολάρια.

Στο δε Στρατώνι, όπου αναπτύσσεται το τρίτο έργο της εταιρίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο συνεχίστηκε η παραγωγή συμπυκνώματος, του οποίου όμως, η ποσότητα είναι μικρότερη συγκριτικά με πριν ένα χρόνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο η Eldorado παρήγαγε, διεθνώς, 181.160 ουγγιές χρυσού, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μέσω της κατεργασίας του τέλματος της Ολυμπιάδας, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ήταν 17 εκατ. δολάρια από 35,9 εκατ. το 2014 και τα έσοδα ανήλθαν σε 214,2 εκατ. δολ., ενώ η αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 25% στο 29% δημιουργεί αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση ύψους 65 εκατ. δολαρίων. Προσλήψεις Η Ελληνικός Χρυσός προγραμματίζει 600 νέες προσλήψεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων.

ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, 04/08/2015