Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

SKOURIES-20150525-090

Την πεποίθηση ότι οι προσδοκώμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι υπέρ της επένδυσης επισήμανε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Paul Wright, που πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη επένδυση στον ελληνικό ορυκτό πλούτο.

«Αναμένουμε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ θα είναι ευνοϊκές και θα αφαιρέσουν τα προσωρινά εμπόδια, ώστε η εταιρία να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό στις Σκουριές και να επιταχύνει τπν ολοκλήρωση της κατασκευής» είπε τον προηγούμενο μήνα ο κ. Wright, καθώς η εταιρία προγραμματίζει 600 νέες προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν με τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων, όπως ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος. Μην λησμονούμε πως η επικείμενη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περίπου επτά προσφυγές που έχουν κατατεθεί από αντιδρώντες κατοίκους και φορείς αλλά και από την εταιρία, αναμένεται να οδηγήσει στην απρόσκοπτη συνέχιση του έργου εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων που πραγματοποιεί. Να σημειωθεί ότι οι έως τώρα ενέργειεςτου πρώην υπουργού ΠΑΠΕΝ και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος έχουν επικεντρωθεί στην ανάκληση της άδειας υλοτόμησης στην περιοχή Καρατζά και στην αναστολή έκδοσης της απαιτούμενης οικοδομικής άδειας για την κατασκευή της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές. Τη νομιμότητα των δύο αυτών ενεργειών και σειράε άλλων, όπως η κωλυσιεργία που έχει επιδείξει το αρμόδιο υπουργείο σχετικά με την έγκριση τεχνικών μελετών για άλλα έργα της Eldorado, έχει εξετάσει το ΣτΕ, με διαδοχικές αποφάσεις του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου να βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες στο στάδιο της καθαρογραφήε. Όπως έγινε γνωστό κατά την τηλεδιάσκεψη, η ολοκλήρωση των εργασιών στις Σκουριές μετατίθεται για τις αρχές του 2017 έναντι τελών 2016, με την εταιρία να επενδύει μέρος των κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. δολ. μέσα στο 2016, σε αντίθεση, δηλαδή, με τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε την εξ ολοκλήρου επένδυσή τους το τρέχον έτος. Η χρονική αυτή επιμήκυνση οφείλεται στην καθυστέρηση της έγκριση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων, με την εταιρία να έχει επενδύσει στις Σκουριές κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, 26,5 εκατ. δολ. Παρ’ όλα αυτά, στις Σκουριές η δραστηριότητα συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο, οπότε πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, γεωτεχνικές εργασίες.

Στην Ολυμπιάδα, η εταιρία κατεργάστηκε 146.894 τόνους συμπυκνώματoς, παρήγε 3.686 ουγγιές χρυσού και συνέχισε τις εργασίες αποκατάστασης της περιοχής Εκεί, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του έργου της Eldorado, ο καναδικός όμιλος επένδυσε 14,9 εκ. δολάρια κατά το δεύτερο τρίμηνο. Παράλληλα, στην Ολυμπιάδα βρίσκεται το νέο μεταλλείο που θα τεθεί σε λειτουργία το 2016 για διάστημα από 6 μέχρι 8 χρόνια, και για το οποίο οι εκτιμώμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες το διάστημα 2015-2016 είναι 83 εκ. δολάρια.

ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 15/08/2015