ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

PLINTIRIO-20150525-085

Θα είχε δίκιο ο Αλ. Τσίπρας αν επέλεγε σ’ αυτή την κρίσιμη φάση τις εκλογές ως επιβεβλημένη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης της κρίσης και της καλύτερης δυνατής εφαρμογής του νέου μνημονίου. Αλλά είναι προφανές πως δεν είναι αυτή η σκοπιμότητα που επηρεάζει τις αποφάσεις του. Ασφαλέστερος τρόπος για την πιστή τήρηση του όποιου νομοθετικού προγράμματος από μια συντριπτική αριθμητικά και πολυκομματική πλειοψηφία απ’ αυτήν που ενέκρινε το τρίτο μνημόνιο ούτε υπάρχει, αλλά και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει. Απλώς ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ότι η συγκυρία προσφέρεται για να ανανεώσει την κυβερνητική θητεία του, ενδεχομένως να εξασφαλίσει και πλειοψηφία κι αυτό είναι που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί.

Και φυσικά επιστρατεύει τη γνωστή πρακτική της παραποίησης των γεγονότων και του φτηνού λαϊκισμού, που αποτελούν τα βασικά επικοινωνιακά όπλα που του επέτρεψαν να εκτοξευτεί δημοσκοπικά και να φτάσει τελικά και στην εξουσία. Το απέδειξε, άλλωστε, με τον αποκαλυπτικότερο τρόπο το περιεχόμενο του διαγγέλματος του. Κάλεσε τον ελληνικό λαό να τον ανταμείψει για τις επιδόσεις του. Αυτές για τις οποίες κορυφαία στελέχη του κόμματος του έχουν δηλώσει απερίφραστα πως πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας για τις αντιδράσεις των εταίρων , πως ηττηθήκαμε και πως δεν είχαμε πρόγραμμα για να αντιπαραθέσουμε στο μνημόνιο τους.

Αλλά αυτήν τη φορά έχει απέναντι του και τους τέως του και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων ο τρόπος με τον οποίο έχει επιλέξει να τους αποδυναμώσει. Το παραμύθι περί δραχμής δεν αγγίζει τον Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα. Ποτέ δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους. Αντίθετα ο Τσίπρας είναι εκείνος που υποδύεται ότι δεν γνώριζε κάτι το οποίο ήταν γνωστό και στον τελευταίο ψηφοφόρο και ήταν μέσα και στα πιθανά σχέδια δράσης, όπως και ο Βαρουφάκης αλλά και ο ίδιος ο Τσίπρας έμμεσα έχουν επιβεβαιώσει.

Για τον Λαφαζάνη, λοιπόν, το επιστρατευθέν όπλο λέγεται Σκουριές. Οποίος πιστεύει ότι ο Σκουρλέτης ή και ο κάθε Σκουρλέτης θα αφιέρωνε αυτή την περίοδο έστω και ένα λεπτό για να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο εκτός από τον προγραμματισμό των εκλογών και την προεκλογική επιχειρηματολογία είναι επιεικώς αφελής. Η ξαφνική απόφαση για την αναστολή των εργασιών στα ορυχεία χρυσού της Χαλκιδικής ήρθε μόνο και μόνο για να προβληθεί προεκλογικά το επιχείρημα στο κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό που ο Λαφαζάνης δεν τόλμησε, αν και ήταν καθ’ ύλην αρμόδιος, να κάνει, το αποφάσισε ο Σκουρλέτης, σε συνεργασία με τον Τσίπρα φυσικά, μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα. Σαν να λέμε εδώ οι καλοί, συνεπείς και αποφασιστικοί αριστεροί.

Πού θα καταλήξει αυτή η ιστορία μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγε η εταιρεία και πόσο θα εμποδίσει την επιδιωκόμενη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ουδόλως τους απασχολεί. Εδώ δεν τους είχε απασχολήσει η εν δυνάμει χρεοκοπία της χώρας, σε λεπτομέρειες θα σταθούν;

ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 23/08/2015, στήλη ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ, του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου