ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

 

 

SKOURIES-20150525-061

Η διαφαινόμενη αύξηση από τον Σεπτέμβριο των επιτοκίων από την FED, η υποχώρηση της τιμής του αμερικανικού αργού πετρελαίου κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι, οι σκιώδεις τράπεζες της Κίνας και το αιφνιδιαστικό λουκέτο στις Σκουριές είναι ορισμένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας τις τελευταίες ημέρες. Βέβαια, το κατέβασμα του διακόπτη στην επένδυση κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων της Eldorado Gold προσελκύει τις περισσότερες αντιδράσεις στα διεθνή επενδυτικά φόρα.

Και αυτό επειδή την ανάκληση των αδειών του έργου ανακοίνωσε “on camera” ο -πρώην- υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, 24 ώρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύξει τις πρόωρες εθνικές εκλογές. Αλλά και επειδή πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, που υλοποιείται στον ελληνικό ορυκτό πλούτο, σε μία στιγμή που η ελληνική οικονομία έχει χρεοκοπήσει.

Τι αναφέρουν διεθνείς αναλυτές

Γι’ αυτό την αιφνίδια απόφαση Σκουρλέτη δύσκολα μπορούν να αντιληφθούν οι αναλυτές διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων οι οποίοι σε σημειώματα προς τους πελάτες τους, κάνουν λόγο, εμμέσως πλην σαφώς, για αντιεπενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα.

«Ένας μετριοπαθής παρατηρητής θα περίμενε η ελληνική κυβέρνηση προσηλωμένα να υποστηρίζει την μεταλλευτική δραστηριότητα, δεδομένης της συμβολής της στην αύξηση της απασχόλησης και στην άντληση εσόδων μέσω των δικαιωμάτων (royalties) και της φορολογίας. Ως εκπλήξεως όμως, αυτό δεν συμβαίνει, με πολλές και σοβαρές γραφειοκρατικές δυσκολίες να δυσχεραίνουν την πρόοδο ανάπτυξης των μεταλλείων» αναφέρει σε σημείωμά του ο όμιλος Investec με παρουσία σε Μεγάλη Βρετανία, Νότια Αφρική και Αυστραλία.

Πράγματι, 2.000 άτομα απασχολεί η Eldorado Gold στη Β.Α. Χαλκιδική, τα οποία τίθενται από σήμερα σε τρίμηνη διαθεσιμότητα, μετά το πέρας της οποίας θα απολυθούν, εάν η εταιρεία δεν ανακτήσει τις άδειες. Η δραστηριότητα της εταιρείας επηρεάζει, έμμεσα, συνολικά 5.000 άτομα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να φαίνεται ότι δεν υπολογίζει τις επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία εάν η θυγατρική του καναδικού ομίλου, Ελληνικός Χρυσός αναγκαστεί να απολύσει τον Δεκέμβριο το προσωπικό της. Επίσης, το πλήγμα για το Δημόσιο μεγιστοποιείται εάν ληφθεί υπόψη ότι από το 2012 έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 50 εκατ. ευρώ σε φόρους.

Και με την απόφαση Σκουρλέτη να στερείται νομικής βάσης, δεδομένου ότι η επένδυση διαθέτει 5 θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αναλυτές του ομίλου Mirabaud, ενός ακόμη διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου με ισχυρή παρουσία στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα δυσκολεύονται να αιτιολογήσουν την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δεν στηρίζεται σε μία ξεκάθαρη νομική βάση που να δικαιολογεί την μακροχρόνια διακοπή των εργασιών. Υπογραμμίζουμε ότι η Eldorado έχει λάβει αρκετές θετικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας, που αφορούν περιβαλλοντικά ζητήματα. Γι’αυτό εκτιμούμε ότι τα λιγότερο σημαντικά τεχνικά ζητήματα θα επιλυθούν με τρόπο ευνοϊκό για την εταιρεία. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει αρκετούς μήνες. Οι εκλογές αποτελούν τη βασική αιτία πίσω από την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης η οποία ελήφθη για να μεγιστοποιηθεί η πολιτική στήριξη» σημειώνει η Mirabaud.

Περισσότερο όμως, σκωπτικά είναι τα σχόλια που διατυπώνουν στο Capital.gr, ανεπίσημα και υπό καθεστώς ανωνυμίας, ξένοι αναλυτές. «Μοιάζει να είναι εκτός της ελληνικής πραγματικότητας, η ιδέα της δημιουργίας ενός επιτυχημένου επιχειρηματικού σχεδίου που να ενισχύει την απασχόληση και τα φορολογικά έσοδα. […] Οι Έλληνες, μάλλον, δεν ενδιαφέρεστε για την εκμετάλλευση του χρυσού από το υπέδαφος. Τον εξορύσσετε από την τσέπη των Ευρωπαίων φορολογούμενων» σχολιάζουν.

Ερωτήματα

Όλα αυτά όταν στο βασικό ερώτημα που τίθεται για τέτοια κλίμακας επενδύσεις, εάν δηλαδή η εξόρυξη και κατεργασία του ορυκτού πλούτου είναι επιζήμια περιβαλλοντικά, είναι αρνητική. Αλλά και όταν για άλλου είδους αντιφάσεις που επισημαίνουν παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, δεν υπάρχουν απαντήσεις.

Για παράδειγμα, το γραφικό χωριό της Ιερισσού ηγείται του αντιμεταλλευτικού αγώνα αν και δεν έχει μεταλλεία. Αντίθετα, οι κάτοικοι του ορεινού χωριού της Στρατονίκης, των οποίων οι κατοικίες βρίσκονται πάνω από τα μεταλλεία, υπεραμύνονται της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Και η Στρατονίκη είναι αυτή που δίνει νερό στην Ιερισσό, όπως έχει αναφέρει παλαιότερα στο Capital.gr ο πρόεδρος αυτού του Μαντεμοχωρίου.

capital.gr, 24/08/2015, του Δημήτρη Δελεβέγκου