ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΜΗ ΔΙΩΧΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

9F80D6C671D1ADF757D7AD43DEFE18A5

Mε κοινή τους παρέμβαση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι Πρόεδροι των Βιομηχανικών Συνδέσμων της χώρας ( ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΠΔΕ ) απεύθυναν, την Παρασκευή, έκκληση να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών και σε καμία περίπτωση να μην εκδιωχθεί μία από τις ελάχιστες μεγάλες ξένες επενδύσεις της χώρας.

Οι επικεφαλείς των Βιομηχανικών Συνδέσμων κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των ξένων επενδύσεων για την ελληνική οικονομία, και επισημαίνουν ότι πρέπει «να πείσουμε τους σοβαρούς ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις ιδιωτικές επενδύσεις, τιμά τα συμβόλαια που υπογράφει και τηρεί τους Ευρωπαϊκούς κανόνες . Η ενδεχόμενη ακύρωση της επένδυσης της Eldorado Gold, πέρα από το πλήγμα που θα προκαλούσε στην ελληνική οικονομία, θα έστελνε πολύ αρνητικά μηνύματα για τη δυνατότητα της χώρας μας να υποδέχεται και να αξιοποιεί ξένες επενδύσεις» σημειώνουν

Μάλιστα οι πρόεδροι των πέντε Βιομηχανικών Συνδέσμων απευθύνουν έκκληση στο υπουργείο και στους εκπροσώπους της εταιρίας να προσέλθουν σε έναν ανοιχτό και απροσχημάτιστο διάλογο και δηλώνουν σύμμαχοι σε κάθε θετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, της τήρησης της νομιμότητας και της συνεννόησης που θα αποτρέψει να «εκδιωχθεί» μία από τις ελάχιστες ξένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα.

Οι επικεφαλής των βιομηχανικών συνδέσμων κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των ξένων επενδύσεων για την ελληνική οικονομία, όπου, όπως τονίζεται σχετικά, όλες οι αναλύσεις αποδεικνύουν το αυτονόητο: τη συμβολή τous στην απασχόληση, τα φορολογικά έσοδα, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε συμπληρωματικές δραστηριότητες. Δυστυχώς, όμως , σημειώνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία τns Παγκόσμιας Τράπεζας, η χώρα μας κατάφερε να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεςι υψους μόλις 1,2 δισ. ευρώ το 2013, συγκριτικά με 21,5 δισ. ευρώ τns Ιρλανδίας και 3,5 δισ. ευρώ τns Πορτογαλίας, χωρών που παρότι οι οικονομίες τous έχουν παρόμοιο μέγεθος με αυτό τns Ελλάδας, έχουν επιτύχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό εξωστρέφειας . Η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, τονίζουν στην κοινή επιστολή τous προς τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη οι επικεφαλής των βιομηχανικών συνδέσμων τns χωρας, απαιτεί ρήξη με όλες τις παθογένειες που μας έφεραν μέχρι εδώ, καλά σχεδιασμένες πολιτικές σε ένα πλαίσιο εθνικής συναίνεσης για την ανασυγκρότηση τns παραγωγικής μας βασης και, το σημαντικότερο, πολλές και σταθερές επενδύσεις.