ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΣΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

olumpiada-metalleia

Την έντονη ανησυχία του για τα επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής και την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της επένδυσης εξόρυξης χρυσού εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή Σκουριών Χαλκιδικής, που αφορούν στη επένδυση του μέλους του ΣΜΕ «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε», μας ανησυχούν ιδιαιτέρως. Η συνέχιση της αβεβαιότητας, σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, σχετικά με τη συγκεκριμένη επένδυση, μεγαλώνει επικίνδυνα την αντιπαράθεση. Μια αντιπαράθεση μεταξύ αυτών που υπερασπίζονται μία νόμιμη και αδειοδοτημένη δραστηριότητα και αυτών που επιδιώκουν  να μην ολοκληρωθεί. Φοβούμεθα για τα χειρότερα. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, δημιουργεί στις επιχειρήσεις του κλάδου μας, ανασφάλεια δικαίου. Θεωρούμε ότι, όπως σε όλες τις δημοκρατικές χώρες, έτσι και στην πατρίδα μας υπάρχει συνέχεια του κράτους, και οι ισχύοντες νόμοι είναι νόμοι του κράτους και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης.

Στη χώρα μας, με τη χειμαζόμενη οικονομία και το πλήθος των ανέργων και αέργων πολιτών, χρειάζονται σήμερα ιδιωτικές και δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις, που θα δώσουν εργασία στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους μας και κυρίως στους νέους. Κάθε θέση εργασίας είναι σήμερα σπάνιο και πολύτιμο είδος, που δεν έχει δικαίωμα να το περιφρονεί κανείς.

Θεωρούμε ότι η βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών της χώρας μας, ενδυναμώνει την εθνική μας οικονομία, αφού είναι κλάδος πρωτογενούς παραγωγής, κυρίως εξαγωγικός, βοηθά κατά βάση την περιφερειακή ανάπτυξη της και τη μείωση της ανεργίας στην περιφέρεια, πράγμα που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα των κυβερνήσεών μας.

Με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι σοβαρές επενδύσεις είναι σπανιότατες. Για πολλά χρόνια τώρα ακούμε για επενδύσεις στη χώρα μας και επενδύσεις δεν βλέπουμε, αλλά μόνο αγορές ήδη υπαρχουσών επιχειρήσεων, γεγονός που δεν προσθέτει ιδιαίτερη υπεραξία στην εθνική μας οικονομία. Έτσι, η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, που είναι μία από τις ελάχιστες σοβαρές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, έχει αποφασιστικό ρόλο, στο παρόν και στο μέλλον, για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Μια δραστηριότητα αδειοδοτημένη, που βρίσκεται από τη μία μέρα στην άλλη στον αέρα, δεν αποτελεί και ιδιαίτερα ευνοϊκό παράγοντα για νέες επενδύσεις».

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ζητά από την Κυβέρνηση, να επιταχύνει την άρση της αβεβαιότητας, η οποία επιτείνει την ανασφάλεια των επενδυτών και κυρίως των εργαζομένων, που βλέπουν να κινδυνεύει η εργασία τους.

ΠΗΓΗ: http://www.voria.gr/, 8-04-2015