ΤΟΥΡΚΙΑ: 3.500 ΤΟΝΟΙ ΧΡΥΣΟΥ «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ»

21s7turk-thumb-large

Διαβάστε το ιδιαίτερα αποκαλυπτικό άρθρο της Καθημερινής του Σαββάτου, όπου καταδεικνύεται πως η γειτονική Τουρκία γνωρίζει καλύτερα από εμάς (τους… ευρωπαίους), να εκμεταλλεύεται τα αποθέματά της σε χρυσό. Δείτε και τα νούμερα σε θέσεις απασχόλησης, κέρδη, συνεισφορά στην οικονομία… Λέτε να το είδαν το άρθρο στο ΥΠΑΠΕΝ;;;

«Η Τουρκία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη καταναλώτρια χρυσού παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, ενώ το πολύτιμο μέταλλο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, έσοδα και επενδύσεις. Η κατασκευή, κατανάλωση και ανακύκλωση του χρυσού ενισχύει τον μηχανισμό. Επιπλέον, η κυβέρνηση εσχάτως προσπαθεί να εντάξει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τις ποσότητες χρυσού που διατηρούν στις κατοικίες τους οι Τούρκοι πολίτες. Υπολογίζεται ότι τα τουρκικά νοικοκυριά διαθέτουν «κάτω από το στρώμα» ποσότητα χρυσού τουλάχιστον 3.500 τόνων.

Με μέση κατανάλωση χρυσού ύψους 181 τόνων την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία είναι η τέταρτη διεθνώς στην κατανάλωση του πολύτιμου μετάλλου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 6% της παγκόσμιας ζήτησης, σύμφωνα με στοιχεία του World Gold Council, του επίσημου φορέα της βιομηχανίας χρυσού. Η συγκεκριμένη χώρα έχει παλαιούς δεσμούς με το μέταλλο εξαιτίας των παραδόσεών της. Λόγου χάριν, ο χρυσός έχει σημαντικό ρόλο στους γάμους και σε άλλες εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής, ενώ χρησιμοποιείται και εν είδει νομίσματος. Στο Μεγάλο Παζάρι, την καρδιά της αγοράς χρυσού της Τουρκίας, τα ενοίκια των καταστημάτων υπολογίζονται πολύ συχνά σε χρυσό. Επί σειρά ετών κατά το παρελθόν και λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού στην Τουρκία οι άνθρωποι αποταμίευαν σε χρυσό. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ φάνηκε και στη ζήτηση χρυσού στη δεκαετία 2000 – 2010. Συγκεκριμένα, ανήλθε σχεδόν στους 250 τόνους το 2005 και το 2007, ενώ μετά το ξέσπασμα της κρίσης μειώθηκε στους σχεδόν 110 τόνους το 2009, το 2010 και το 2012, για να ανέλθει ξανά το 2013 στους σχεδόν 155 τόνους.

Αναφορικά, τώρα, με τη βιομηχανία χρυσού της Τουρκίας, αυτή είναι μικρή αλλά αναπτυσσόμενη. Αν και η χώρα έχει μακρά παράδοση στην εξόρυξη χρυσού, άρχισε να αποκτά μέγεθος ο κλάδος από το 1985 και μετά λόγω ευνοϊκών ρυθμίσεων. Η παραγωγή παρουσιάζει αύξηση σχεδόν κάθε χρόνο από το 2001, οπότε και ήταν 2 τόνοι, για να φθάσει το 2013 στους 33 τόνους. Και ίσως αυτό να αποτελεί απλώς μόνον την αρχή. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, τα διαθέσιμά της σε χρυσό εκτιμώνται σε 840 τόνους, ενώ τα κοιτάσματά της σε 6.500 τόνους.

Ο ίδιος ο κλάδος έχει συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας τουλάχιστον 3,8 δισ. δολάρια για τα δεδομένα του 2012 μόνον. Στην εξόρυξη απασχολούνται 6.200 εργαζόμενοι και 250.000 στην παραγωγή και την εμπορία. Οι εταιρείες επεξεργασίας ανέρχονται σε 5.000 και σε 35.000 τα καταστήματα πώλησης χρυσού και κοσμημάτων. Τέλος, στα τέλη του 2013 οι τουρκικές εμπορικές τράπεζες διέθεταν περί τους 250 τόνους χρυσού, ισοδύναμους με 10,4 δισ. δολάρια, εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονταν από επενδυτές, που μετέτρεψαν την τουρκική λίρα σε χρυσό».

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21-03-2015