ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ…

No 595260

Διαβάζουμε στο http://www.makthes.gr/ πως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε: «Ούτε κατέβασμα του διακόπτη ούτε κωλοτούμπα στην Ελληνικός Χρυσός». Το άρθρο αναφέρει πως λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής είχαν δώσει στη δημοσιότητα δυο ανοικτές επιστολές, με τις οποίες εξέφραζαν την αγωνία τους για το μέλλον της εργασίας τους -η δεύτερη μάλιστα απευθυνόταν στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους να ακούσει τα επιχειρήματά τους.. Εξάλλου, από τη θέση της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει σε όλα τα επίπεδα τους πολίτες που αντιδρούν στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός». Μετά τις εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου, ήταν φυσικό να φουντώσει η ανησυχία τους. «Ως συντονιστής των οικολόγων έχω μια άποψη και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε προεκλογικά, αλλά ως κυβέρνηση δεν σκοπεύουμε να παραβιάσουμε τον νόμο» δηλώνει ο Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. «Δεν θα πάμε να κατεβάσουμε τον διακόπτη αλλά ούτε και θα κάνουμε κωλοτούμπα, επειδή είμαστε στην κυβέρνηση» σημειώνει. Αναφορικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ, ο κ. Τσιρώνης εκτιμά ότι η προηγούμενη ηγεσία πήρε ως δεδομένο ότι θα ισχύουν ιδανικές συνθήκες. «Θα εξετάσουμε συνολικά την επένδυση, ποιες εγγυήσεις δίνουν για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, τι ισχύει στην πράξη, ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έχουμε καταγγελίες για αυθαιρεσίες και παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θα τις εξετάσουμε να δούμε τι ζημιά έχει επέλθει στο περιβάλλον. Η παρούσα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ολιστικά το θέμα» λέει. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι «έχουν υπογραφεί συμβάσεις, πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει η αναθεώρησή τους. Ενδεχομένως να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές όπως π.χ. να γίνεται μόνο υπόγεια εξόρυξη ή ο εμπλουτισμός να γίνεται αλλού. Είναι κάτι που θα εξετάσουμε εξ υπαρχής».

Σε αντίθεση με τη διαλλακτική στάση του κ. Τσιρώνη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (στο οποίο εντάσσεται και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερ» ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας εναντιώνεται απόλυτα σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο, σημειώνοντας: «Θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας ως προς αυτό».

Μήπως να σκεφτόταν ο Λαφαζάνης, να μην γίνεται… οικολογικότερος από τον οικολόγο πράσινο Τσιρώνη, χάριν των προεκλογικών δηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ; Κάτι παραπάνω ξέρει ο Τσιρώνης για την ΜΠΕ της επένδυσης και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον… Γι’ αυτό τον κάνατε και υπουργό, ή πάλι κάνω λάθος;