ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ

02_skouries_sag_mill

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του υπήρξε προσεκτικός στις διατυπώσεις του για την επένδυση εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού που υλοποιεί στη Βορειοανατολική Χαλκιδική ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold. Και αυτό διότι εξέφρασε απλώς την αντίθεσή της κυβέρνησης στο έργο. Πρόκειται για «θέση που θα προωθηθεί με όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξίσου, εάν όχι περισσότερο προσεκτικός, υπήρξε ο κ. Λαφαζάνης και κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας που έλαβε χώρα, χθες, αμέσως μετά την ομιλία του στη Βουλή.

«Στη συνάντηση, όπου παρευρέθησαν πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων και εργαζόμενοι, παραθέσαμε στον κ. Λαφαζάνη τα μεγέθη του έργου και την συνεισφορά του στην ανάπτυξη της χώρας. Μας είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για την επένδυση ούτε από την εταιρεία ούτε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ωστόσο, μας διεμήνυσε ότι θα ενημερωθεί πλήρως» σημειώνει στο Capital.gr o πρόεδρος των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων στα μεταλλεία χρυσού Γιώργος Κ. Χατζής που ήταν παρών στη συνάντηση.

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζής, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε στους μεταλλωρύχους ότι θα υπάρξει εκτεταμένος διάλογος στον οποίο οι εργαζόμενοι θα είναι συμμέτοχοι, ενώ «γνώμονας θα είναι η προάσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των νόμων που διέπουν το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο».

Όπως εξηγούν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, οι υπουργικές δηλώσεις δεν αγγίζουν το δια ταύτα, εάν, δηλαδή, το έργο προχωράει ή ακυρώνεται για δύο λόγους. Αφενός επειδή η τοπική κοινωνία υπεραμύνεται της συνέχισης του έργου και αφετέρου διότι ενδεχόμενη εκκίνηση της διαδικασίας ακύρωσης της σύμβασης παραχώρησης θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με πηγές της εταιρείας, από την εξέταση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου στο Δήμο Αριστοτέλη, που αποτελείται από τα 16 χωριά που επηρεάζονται άμεσα από την μεταλλευτική δραστηριότητα, προκύπτει ότι:

– τα 11 από αυτά-αντιπροσωπεύουν το 66% των ψηφοφόρων του Δήμου Αριστοτέλη- ψήφισαν κόμματα που έχουν ταχθεί υπέρ της επένδυσης χρυσού. Εκεί τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθαν σε 47% και 25%, αντίστοιχα.

– τα υπόλοιπα πέντε παραθαλάσσια χωριά ψήφισαν κόμματα που τάχθηκαν κατά του project, με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας να διαμορφώνονται σε 48% και 20%, αντίστοιχα.

– συνολικά στο Δήμο Αριστοτέλη πρώτο κόμμα ήταν η Νέα Δημοκρατία με 37% και δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ με 33%

– στα 11 μαντεμοχώρια (Αρναία, Βαρβάρα, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Στανός, Μεγάλη Παναγιά, Πυργαδίκια, Ολυμπιάδα, Στάγειρα, Στρατονίκη και Στρατώνι) η Νέα Δημοκρατία έλαβε 47%, το ΠΑΣΟΚ 6% και το Ποτάμι 5%. Συνολικά, δηλαδή, οι πολιτικοί σχηματισμοί που είναι υπέρ της επένδυσης απέσπασαν το 58% των συνολικών ψήφων.

– στα υπόλοιπα 5 χωριά (Γομάτι, Ιερισσός, Αμμουλιανή, Ν.Ρόδα και Ουρανούπολη) τα κόμματα που τάχθηκαν κατά της επένδυσης έλαβαν την πλειοψηφία (64%). Τα ποσοστά δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής ανήλθαν σε 48%, 11% και 5%, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, ενδεχόμενο εγχείρημα ακύρωσης της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων στην Eldorado Gold θα ήταν επιζήμιο για το Δημόσιο. Και αυτό επειδή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εάν η ελληνική πολιτεία έδειχνε την πόρτα εξόδου στην καναδική εταιρεία, η υπόθεση θα οδηγούνταν στη διαιτησία με αίτημα τη διεκδίκηση αποζημίωσης.

Οι συνολικές δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει η Eldorado Gold και η European Goldfields (πριν εξαγοραστεί από την πρώτη) υπερβαίνουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που θα διεκδικούσαν οι επενδυτές εάν και εφόσον το Δημόσιο προχωρούσε στην αμφισβήτηση της ισχύος της σύμβασης.

http://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 11-02-2015