ΣΕ «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ» Ο ΧΡΥΣΟΣ

xrisos

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας για άρση της ελάχιστης ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ και, κυρίως, η τεράστια μεταβλητότητα που προκάλεσε στην αγορά συναλλάγματος ήταν ο καταλύτης που φέρνει πλέον τον χρυσό κοντά σε υψηλά πέντε μηνών, με την τιμή του μετάλλου να καταγράφει εντός του έτους συνολικά κέρδη που αγγίζουν το 8%

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί πλέον επενδυτές και αναλυτές είναι αν η απόφαση της SNB για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής που ακολουθούσε από το 2011 είναι αυτό που «περίμενε» η αγορά ώστε οι προοπτικές για το πολύτιμο μέταλλο να «ξεκλειδώσουν». Η αλήθεια είναι πως οι ιλιγγιώδεις διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος μετά την ανακοίνωση της απόφασης της SNB, οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί από την κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods, τρόμαξαν τους επενδυτές. Και, την ίδια στιγμή που το ελβετικό φράγκο χάνει την ελκυστικότητά του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, η συζήτηση περί «νομισματικού πολέμου» αναζωπυρώνεται.

Όλα αυτά σε μια περίπλοκη συγκυρία, την οποία συνδιαμορφώνουν, μεταξύ άλλων, οι υποβαθμισμένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2015, οι αποπληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, η «βουτιά» των διεθνών τιμών του πετρελαίου και οι κινήσεις που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και αποστροφή ανάληψης ρίσκου» και η τάση αναζήτησης επενδυτικών καταφυγίων ενισχύεται, σχολίαζε προ ημερών στο πρακτορείο Bloomberg ο αναλυτής της Societe Generate Robin Bhar, εξηγώντας ότι «αυτά είναι κατεξοχήν τα συστατικά που κάνουν τον χρυσό να ευδοκιμεί». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελκυστικότητα του ελβετικού φράγκου ως επενδυτικού καταφυγίου επλήγη μετά την απόφαση της SNB και, έτσι, ο χρυσός απομένει ως μια από τις λίγες διαθέσιμες επιλογές για τους επενδυτές, που αναζητούν τρόπους να διαφυλάξουν την αξία της περιουσίας τους

Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς, πάντως, είναι μάλλον «ευανάγνωστες». Μετά την ανακοίνωση της SNB, οι τοποθετήσεις στο μεγαλύτερο ETF του χρυσού, το SPDR Gold Trust, εμφάνισαν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τον Αύγουστο του 2011, ενώ στη Νέα Υόρκη τα futures του μετάλλου σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα άνω των έξι μηνών. Ο «συνωστισμός» αυτός ερμηνεύεται από ξένους αναλυτές εν μέρει ως trading ασφαλείας και εν μέρει ως λήψη θέσεων άμυνας απέναντι στην εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά συναλλάγματος.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, μια μερίδα αναλυτών εμφανίζεται πιο επιφυλακτική για το κατά πόσο η απόφαση της SNB πράγματι αλλάζει στο εξής τους «όρους του παιχνιδιού» για τον χρυσό. Και αυτό, διότι εκτιμούν αφενός ότι η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος θα συνεχίσει να πιέζει πτωτικά τις τιμές του χρυσού, παρά τις αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία, και αφετέρου ότι, σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η αγορά σύντομα θα χρειαστεί να κατοχυρώσει τα πρόσφατα κέρδη.

Ενδεικτικά είναι τα «συγκρατημένα» σχόλια αναλυτών της UBS, ενός εκ των μεγαλύτερων παικτών της αγοράς του χρυσού, που, ενώ αναγνωρίζουν ότι η απόφαση της SNB πιθανότατα θα αποδειχθεί θετική για το μέταλλο, αποδίδουν μέρος της πρόσφατης ανόδου σε τεχνικούς παράγοντες και στη διάσπαση κρίσιμων επιπέδων αντίστασης. Υπογραμμίζοντας ότι είναι ακόμη υπερβολικά νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα και ότι υπάρχει ασάφεια για την εικόνα που θα διαμορφωθεί στο εξής στην αγορά του χρυσού.

ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, 23/01/2015