ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΤΡΕΛΟ…

ELDORADO_17_11_131

Επιτέλους ο Σάκης Αποστολάκης, (ναι, ο πληρωμένος μισθοφόρος antigold «δημοσιογράφος»), λέει τα πράγματα όπως είναι… Ο Σάκης ήταν –ασφαλώς– στην εκδήλωση της SOMO που «μας άνοιξε τα μάτια» και μας πληροφορεί τα κάτωθι:

1) Μια σειρά από συμφωνίες δίνουν στην Eldorado Gold , αλλά και σε άλλες πολυεθνικές, το δικαίωμα να μειώνουν ιούς φόρους παρακράτησης στην πηγή, στην περίπτωση μας, στην Ελλάδα. Το 2001 η Ολλανδία είχε μία συμφωνία με mv Ελλάδα, αλλά και με τον Καναδά, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη η Συμφωνία Διπλής Φορολόγησης (ΣΔΦ) μεταξύ Καναδά και Ελλάδας. Το ποσοστό παρακρατουμένου φόρου στην Ελλάδα ήταν τότε 35% (και 20% σε πληρωμές δικαιωμάτων). Αυτό σήμαινε ότι τα εμβάσματα τόκων από ελληνικά νομικά πρόσωπα σε μετόχους τους στον Καναδά υπόκειντο σε παρακρατούμενο φόρο 35%. Η ελληνοκαναδική ΣΔΦ περιελάμβανε πολύ χαμηλότερα ποσοστά παρακρατούμενων φόρων 10% για τόκους και 7% για δικαιώματα.

Άρα εδώ όλα νόμιμα, κανένα φάουλ από Eldorado

2) Στο πλαίσιο των επιβεβλημένων από την τρόικα μέτρων προώθησης επενδύσεων, το σχέδιο της εταιρείας για λόφο του Περάματος στον Έβρο θα ωφεληθεί από το πρόγραμμα fast track επενδύσεων της Ελλάδας, αν όλες οι άδειες εγκριθούν. Ακόμη, όσον αφορά στις Σκουριές, στο αρχικό συμβόλαιο μεταβίβασης των ορυχείων και της γης στην εταιρεία, το ελληνικό κράτος εξαίρεσε επίσης την Ελληνικός Χρυσός από απαιτήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της προκατόχου της, ΤVΧ Gold.

Ούτε εδώ βλέπω καμιά παρανομία…

Αντιθέτως βλέπω πως η SOMO ήρθε για να κατηγορήσει την Ελλάδα, διεθνείς συμβάσεις και το νομικό μας πλαίσιο… Δεν είμαστε καλά..