ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 

metalloryxosΗ Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας και 12 Συνδικαλιστικά Σωματεία Εργαζομένων, που δραστηριοποιούνται σ’ όλο το φάσμα του Ορυκτού Πλούτου της χώρας, από την έρευνα έως την εκμετάλλευση-αξιοποίησή και σ’ όλη την Ελλάδα, από την ηπειρωτική έως την νησιωτική χώρα, διοργάνωσε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις της Ομοσπονδίας  για τον Ορυκτό Πλούτο της χώρας.

Μεταξύ των άλλων, στην συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του 21ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), αναφέρθηκαν και τα εξής:

Η χώρα μας διαθέτει ένα σημαντικό και ποικίλο αποθεματικό δυναμικό σε ορυκτές πρώτες ύλες, με μεγάλο βιομηχανικό ενδιαφέρον και ποικιλία εφαρμογών. Τα αποθέματα αυτά μπορούν να αυξηθούν σημαντικά, και μάλιστα με νέες πρώτες ύλες, αν αναληφθούν διεπιστημονικές ερευνητικές εργασίες εντοπισμού και νέων εφαρμογών για την αξιοποίησή τους. Όπως αναφέρθηκε, δια στόματος του προέδρου της ΟΜΕ, Σάκη Κούκουλη, αλλά και από τους εκπροσώπους των 12 συνδικαλιστικών σωματείων εργαζομένων που την απαρτίζουν, η ακολουθούμενη πολιτική εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους. Πάγια θέση της ΟΜΕ είναι η εξυγίανση των επιχειρήσεων και των οργανισμών του κλάδου και η ίδρυση παραγωγικών μονάδων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με την καθετοποιημένη εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων σιδηρονικελίου, την αύξηση των αποθεμάτων και την παραγωγή νέων προϊόντων βωξίτη και λευκόλιθου, την ανάπτυξη της παραγωγής χρυσού με τους όρους και τους κανονισμούς των σύγχρονων τεχνικών και χωρίς επιβάρυνση άλλων κερδοφόρων δραστηριοτήτων και τη δυνατότητα παραγωγικής αξιοποίησης σπάνιων γαιών, πλατινοειδών και άλλων μετάλλων υψηλών τεχνολογικών εφαρμογών.

Επίσης, οι εργαζόμενοι του κλάδου ζήτησαν την κατάλληλη στελέχωση των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων που αυτήν τη στιγμή είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έγινε φανερό ότι ο προσανατολισμός της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας είναι η αποδοχή της ανταγωνιστικότητας και η παροχή κρατικής στήριξης στις επιχειρήσεις του κλάδου ως η λύση που θα ωφελήσει τους εργαζόμενους. Ακόμα αναδείχθηκε και το ζήτημα της διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο παρά την ανάγκη για την ενιαιοποίηση και συντονισμό της δράσης των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή στον κλάδο των μεταλλείων υπάρχουν τρεις Ομοσπονδίες!