Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ: ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΙΝΕΖΟΙ…

2_14

Είναι πράγματι άξιο προσοχής το πώς εμφανίζονται τα πράγματα πίσω από τον παραμορφωτικό φακό της κομματικής γραμμής. Σήμερα ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο «Στρατηγικά μέταλλα στα χέρια των μονοπωλίων» και αναφέρεται στη συνάντηση με θέμα την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και επιστημονικών γνώσεων για την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών, που πραγματοποίησε την Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, με τον πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα, Zou Xiaoli, και μέλη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας Κινέζων αξιωματούχων, που επισκέφτηκαν την Ελλάδα στα πλαίσια και του σχετικού διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο.

Οι σπάνιες γαίες (Rare Earth Elements, REE) είναι ομάδα 17 μετάλλων που, καθόλου τυχαία, χαρακτηρίζονται ως στρατηγικά μέταλλα, καθώς αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την παραγωγή πλήθους βιομηχανικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι, π.χ., τα κράματα αεροδιαστημικής, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι ελαφροί μαγνήτες, οι μπαταρίες ηλεκτροκίνητων και υβριδικών αυτοκινήτων, οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά στοιχεία κ.ά. Οι ανάγκες της βιομηχανίας αυξάνονται συνεχώς: Υπολογίζεται ότι από τους 130.000 τόνους σπάνιων γαιών που απαιτούνταν το 2010, οι ανάγκες το 2015 θα φτάσουν τους 200.000 τόνους.

Μας λέει λοιπόν ο Ριζοσπάστης πως « Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, ανέφερε ότι ο ορυκτός πλούτος αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Ιδιαίτερα οι σπάνιες γαίες, που αποτελούν ένα ανεκτίμητης αξίας τμήμα του ορυκτού πλούτου, έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη γεωπολιτική αλλά και οικονομική αξία. Η Ελλάδα είναι και σε αυτόν τον τομέα προικισμένη . Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως συμβαίνει και με το σύνολο του ορυκτού πλούτου της χώρας, από την οικονομική του αξία ωφελημένα βγαίνουν τα μονοπώλια που τον εκμεταλλεύονται, ενώ, όπως επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με μεγάλη γεωπολιτική αξία, στο έδαφος του καπιταλισμού και των παιχνιδιών μέσα στους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μετατρέπονται από ευλογία σε κατάρα για τους λαούς».

Κατάρα λοιπόν οι σπάνιες γαίες και γενικά ο ορυκτός πλούτος, αφού επωφελούνται οι… ιμπεριαλιστές Κινέζοι(!)… Αυτό δεν καταλάβατε κι εσείς; Ενώ αν είχαν έρθει οι φίλοι μας οι Ρώσοι, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, έτσι;