ΤΟ “ΚΑΝΟΝΙ” ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Labirint-πρακτορείο

Ανησυχία προκαλεί στους κόλπους των ξενοδόχων της Χαλκιδικής η πτώχευση του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου Labirint, που αποτελεί ακόμα ένα «αγκάθι» για τη ρωσική τουριστική δεξαμενή της φετινής σεζόν. Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, αυτή την περίοδο περί τους 800 Ρώσους τουρίστες, που ήρθαν στην περιοχή μέσω του εν λόγω τουριστικού πρακτορείου, βρίσκονται σε 40 ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι επικεντρωμένο σε περίπου 10 ξενοδοχεία. Μέχρι δε τον Οκτώβριο αναμένονταν άλλοι 2.000 ίσως και περισσότεροι, τουλάχιστον βάσει των κρατήσεων που είχαν γίνει. Μετά την είδηση για τη χρεοκοπία του τουριστικού πρακτορείου Labirint, ο τοπικός συνεργάτης του ρωσικού πρακτορείου Abotis ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να γίνουν οι αναχωρήσεις όσων βρίσκονται στη Χαλκιδική εντός του επόμενου δεκαημέρου. Ο προβληματισμός όμως για τον οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή, ο  οποίος δεν έχει για την ώρα υπολογιστεί, είναι έντονος, ειδικά μέσα στην περίοδο αιχμής της τουριστικής σεζόν.

Τα σενάρια για το τι θα γίνει με αυτούς που έχουν κάνει κρατήσεις και αναμένονταν μέσα στο επόμενο διάστημα είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο, είτε να έρθουν μέσω άλλων πρακτορείων είτε να προωθηθούν στο Abotis Μόσχας και να φτάσουν από εκεί. Πάντως, το σενάριο να μην έρθουν καθόλου οι 2.000 Ρώσοι τουρίστες οι ξενοδόχοι δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται.

Πρόκειται για ακόμα ένα πλήγμα τη φετινή χρονιά στη ρωσική τουριστική ροή. Το ένα ήταν η ουκρανική αναταραχή, που, εκτός από το ότι εξαφάνισε τους Ουκρανούς τουρίστες –περί τους 40.000 έφταναν μέχρι τότε στη Χαλκιδική–, δημιούργησε προβλήματα και σε αρκετούς Ρώσους, ενώ και η πτώση του (ρουβλίου έναντι του ευρώ είχε δημιουργήσει από την αρχή της σεζόν μια ανάσχεση στις κρατήσεις, η ποία όμως περιορίστηκε στη συνέχεια. Έτσι, σήμερα η τουριστική κίνηση από τη ρωσική αγορά στη Χαλκιδική εμφανίζεται μειωμένη κατά 10%.

«Οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής βρισκόμαστε οε επικοινωνία μεταξύ μας για να δούμε πώς θα χειριστούμε το θέμα των εν λόγω πελατών. Πέρα όμως από την ανησυχία για την ώρα, δημιουργείται ένας προβληματισμός με όσα συμβαίνουν στη Ρωσία και πόσο αυτά θα επηρεάσουν τη ρωσική τουριστική ροή το 2015» δηλώνει ο κ. Τάσιος.