ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ: ΜΑΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

tzitzikostas_orkomosia_600

Τη δέσμευση ότι η νέα διοίκηση στην περιφέρεια θα οδηγήσει την Κεντρική Μακεδονία ακόμα πιο μπροστά, στη νέα εποχή της Ευρώπης των περιφερειών, προστατεύοντας κυρίως τους ευάλωτους πολίτες, ανέλαβε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου. Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, έκανε λόγο για συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων και για σύνθεση ιδεών, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι είναι πρόθυμος για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Την ορκωμοσία τέλεσε ο παναγιότατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων φορέων από την πόλη και την περιφέρεια, βουλευτών, δημάρχων και αυτοδιοικητικών παραγόντων, που έδωσαν από νωρίς το «παρών» στους κήπους της περιφέρειας. Θρησκευτικό όρκο έδωσαν τα μέλη τεσσάρων από τις συνολικά εννέα παρατάξεις που θα εκπροσωπούνται στο νέο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα της πλειοψηφούσας παράταξης «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα, της μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Γιάννη Ιωαννίδη, του Μάρκου Μπόλαρη και της Χρυσής Αυγής. Πολιτικό όρκο έδωσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, των Οικολόγων Πράσινων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Νιόβης Παυλίδου. Μάλιστα ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θανάσης Αγαπητός αποχώρησε την ώρα που τελούνταν η δοξολογία από τον μητροπολίτη κ. Άνθιμο. Στη σύντομη ομιλία του, λίγο μετά την ορκωμοσία του περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στη δεύτερη περιφερειακή θητεία, ενώ τόνισε την ανάγκη να καταστεί το νέο συμβούλιο ένα ισχυρό και αποφασιστικό όργανο δημοκρατικής έκφρασης της κοινωνίας, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων. «Μαγικές λύσεις και έτοιμες συνταγές επιτυχίας δεν υπάρχουν. Οι στόχοι κατακτώνται μόνο με δουλειά. Και οι καρποί της δουλειάς έρχονται πιο γρήγορα με τη συνεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στις διεκδικήσεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην Ευρώπη των περιφερειών, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ήρθε η ώρα να γίνει η υπέρβαση, πέρα από κόμματα και διαχωριστικές γραμμές, όπως είπε. «Οφείλουμε και πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση. Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τις κομματικές διαιρέσεις, να βάλουμε στην άκρη τις παλιές διαχωριστικές γραμμές, να αφήσουμε πίσω όσα στο παρελθόν μας δίχασαν, βάζοντας μπροστά όλα εκείνα που μας ενώνουν», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης. «Οι πολίτες επικρότησαν τη σοβαρή και μεθοδική δουλειά και ταυτόχρονα έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα για μια νέα εποχή συνεργασίας. Αυτή η κατάκτηση ανήκει στη Μακεδονία και μόνο στους πολίτες», σημείωσε με έμφαση ο κ. Τζιτζικώστας. Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της περιφέρειας είπε ότι αφορούν μεταξύ άλλων: την ισχυροποίηση της περιφερειακής διοίκησης και νοοτροπίας, τη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, την άμεση και αποτελεσματική αξιοποίηση του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ), την αναβάθμιση υποδομών και δικτύων, τη φροντίδα και προστασία ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, την ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε πρότυπη και πρωτοπόρο ευρωπαϊκή περιφέρεια, σύγχρονη και ανθρώπινη.

Μισή ώρα πριν από την τελετή της ορκωμοσίας σημειώθηκε ένταση μεταξύ αφενός αριστεριστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένη Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή) και αφετέρου οπαδών της Χρυσής Αυγής. Οι δύο ομάδες αντάλλαξαν συνθήματα στα όρια των ύβρεων και λίγο έλειψε να προκληθούν επεισόδια. Οι συγκεντρωμένοι χρυσαυγίτες υποδέχθηκαν τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης «Ελληνική Αυγή» με συνθήματα όπως «όχι φυλακές για τους εθνικιστές» και «κάτω η χούντα του μνημονίου», ενώ οι αριστερές οργανώσεις απάντησαν φωνάζοντας «δεν είναι κόμμα η Χρυσή Αυγή, είναι συμμορία νεοναζί». Στην ομάδα των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων βρισκόταν και ο εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θ. Αγαπητός. Τα πνεύματα τελικά ηρέμησαν και η τελετή της ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Το νέο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας συγκροτείται από 78 περιφερειακούς συμβούλους, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους (43) να ανήκουν στην παράταξη «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα, έναντι 11 της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας» με επικεφαλής τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τέσσερις έδρες έλαβε ο συνδυασμός της Δέσποινας Χαραλαμπίδου και από τρεις η Λαϊκή Συσπείρωση ,η Χρυσή Αυγή και ο συνδυασμός «Συμμετέχω» του Μάρκου Μπόλαρη. Δυο έδρες έλαβε ο συνδυασμός «Πολίτες Μπροστά» και από μία έδρα οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Να σημειωθεί ότι το περιφερειακό συμβούλιο είναι ανανεωμένο σχεδόν κατά 50%, καθώς από τα 78 μέλη του τα 35 είναι πρόσωπα που εκλέγονται για πρώτη φορά στην περιφέρεια. Από την «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα μια θέση στα περιφερειακά έδρανα κατέκτησαν 13 νέοι σύμβουλοι, από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» του Γ. Ιωαννίδη επτά, ενώ από τους υπόλοιπους συνδυασμούς τα νέα πρόσωπα είναι συνολικά 12.

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 28/08/2014