ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

_MG_1234

Τις τελευταίες εβδομάδες, συνολικά, πάνω από 800 κάτοικοι της περιοχής επισκέφτηκαν τα εργοτάξια της Ελληνικός Χρυσός, στις Σκουριές, στην Ολυμπιάδα και στον Μαδέμ Λάκκο στο Στρατώνι. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ελληνικός Χρυσός, που έχει σαν στόχο όλοι οι κάτοικοι της περιοχής που περικλείει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, να δουν τα έργα, το σχεδιασμό και την πραγματική εικόνα των Μεταλλείων.

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) η Ελληνικός Χρυσός ξεκίνησε μια σειρά περιοδειών κατοίκων από τα χωριά του Δήμου Αριστοτέλη στα εργοτάξιά της. Οι άνθρωποι της ΒΑ Χαλκιδικής θέλουν να γνωρίσουν το έργο της Ελληνικός Χρυσός, θέλουν να δουν την εξέλιξη του και να ενημερωθούν για το μελλοντικό σχεδιασμό. Θέλουν να έχουν και έχουν δικαίωμα στην αλήθεια. Θέλουν να έχουν και έχουν λόγο στη μεταλλευτική ανάπτυξη της περιοχής τους.

Την αρχή έκαναν κάτοικοι του Στρατωνίου. Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις στους Στρατωνίσιους, που ζουν δίπλα στο ιστορικά παλαιότερο μεταλλείο της περιοχής. Στους επόμενους μήνες ακολούθησαν οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου, του Νεοχωρίου, της Μεγάλης Παναγίας, της Ολυμπιάδας, της Στρατονίκης, των Σταγείρων, της Βαρβάρας, της Αρναίας, του Στανού, του Γοματίου και των Νέων Ρόδων.

Κάθε μια από τις επισκέψεις είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον. Άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν στα εργοτάξια και ενημερώθηκαν για την εξέλιξη των εργασιών. Οι μεγαλύτεροι θυμήθηκαν τις μέρες που οι ίδιοι εργάζονταν σ’ αυτούς τους χώρους. Σύγκριναν τις σύγχρονες γαλαρίες με τις παλαιότερες, μίλησαν για τις συνθήκες εργασίας του παρελθόντος και για το μέλλον που ονειρεύονται για τα Μαδεμοχώρια. Ο Κώστας Κατράνης από τη Στρατονίκη έλεγε με καμάρι: «Διαπίστωσα ότι όλοι οι αγώνες που κάναμε εμείς οι παλιοί εργαζόμενοι δεν πήγαν χαμένοι, αυτό για το οποίο προσπαθήσαμε υλοποιείται στο μεγαλύτερο βαθμό». Οι νεότεροι γνώρισαν τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις και άκουγαν τις ιστορίες των μεγαλύτερων με αφοσίωση. Είδαν σε αυτό το έργο την προοπτική, το μέλλον, την ανάπτυξη, τη δυνατότητα να χτίσουν κι αυτοί τη ζωή τους εδώ. «Με μια απλή βόλτα στο χωριό μας, στην Ολυμπιάδα, καταλαβαίνουμε πως ο κόσμος βρήκε το χαμόγελο του», λέει ο Γιώργος Μαγουνάκης από την Ολυμπιάδα.

Η ένταση των τελευταίων ετών στην περιοχή αποτέλεσε θέμα συζήτησης και σχολιάστηκε από τους επισκέπτες. «Το χωριό μας δεν κινδυνεύει από τα μεταλλεία αλλά από τους ανθρώπους γιατί μας έχουν δηλητηριάσει», τόνισε η Ελένη Δεμίρη από τη Μεγάλη Παναγία. Ενώ η Κατερίνα Γαλάνη, κάτοικος Στρατονίκης, σχολίασε: «Και στη Στρατονίκη υπήρξαν συγκρούσεις αλλά σήμερα τα παιδιά, ακόμα κι αυτών που ήταν κατά των μεταλλείων, είναι υπέρ».

Οι γυναίκες της περιοχής είχαν την πιο έντονη παρουσία σε όλες τις επισκέψεις. Οι μαδεμοχωρίτισες μέχρι τώρα γνώριζαν τη μεταλλευτική δραστηριότητα -μιας και πρόκειται για ανδροκρατούμενο κλάδο- μόνο μέσα από περιγραφές συγγενών και φίλων. Τους δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη μεταλλευτική και παράλληλα να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις τους για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, από τους συνοδούς εκπροσώπους της εταιρείας. «Συγχαίρω την εταιρεία για την πρωτοβουλία που πήρε και έδωσε την ευκαιρία στους ανθρώπους να έρθουν από κοντά και να δουν τι γίνεται», μας είπε η Ειρήνη Τσολάκη από την Αρναία.

Το αυξημένο ενδιαφέρον των ανθρώπων της περιοχής δημιουργεί την ανάγκη συνέχισης των επισκέψεων. Πρόκειται άλλωστε για την τήρηση μιας δέσμευσης της εταιρείας απέναντι στην κοινωνία, που υλοποιείται σε συνεργασία με τους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής.

[κείμενο της Ειρήνης Στρίκου ΠΗΓΗ: ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ – ΤΕΥΧΟΣ 11, ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014]