ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ + ΔΗΜΟΣ = ΑΝΑΠΤΥΞΗ + ΕΥΗΜΕΡΙΑ

019 arnaia

«Τα χωριά μας ξαναζωντανεύουν, γεμάτα σπίτια, ανοικτά σχολεία, καινούργια μαγαζιά». Με αυτά τα λόγια στο εξώφυλλο κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του δωρεάν ηλεκτρονικού περιοδικού «Μεταλλευτικά Νέα» της Ελληνικός Χρυσός (διαβάστε το εδώ).

Συμφωνούμε πως η παρουσία της εταιρίας στην περιοχή συμβάλλει τα μέγιστα στο ξαναζωντάνεμα των χωριών, αλλά δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό σημείο χωρίς και την πολιτική της δημοτικής αρχής τα 3 τελευταία χρόνια. Ο κόσμος μένει στα χωριά του λόγω του ότι υπάρχει δουλειά, για το ζην, αλλά υπάρχουν και άλλες ανάγκες, για το ευ ζην: Δίκτυα, υποδομές, ωραίο αισθητικά αστικό περιβάλλον, οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και μέριμνα, σωστά σχολεία, παιδικοί σταθμοί, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ευκαιρίες δια βίου μάθησης, απασχόληση εκτός μεταλλείων, ευκαιρίες καλλιέργειας του πνεύματος, άσκηση για όλους, και τόσα άλλα… Η ΒΑ Χαλκιδική δεν είναι μια περιοχή με χωριά εργατών που αναγκαστικά μένουν εδώ επειδή υπάρχει εργασία στα μεταλλεία… Αυτά συμβαίνουν σε τριτοκοσμικές χώρες. Στη ΒΑ Χαλκιδική οι κάτοικοι απολαμβάνουν την ευημερία που τους προσφέρει ο συνδυασμός της προσφοράς εργασίας και της επελαύνουσας ανάπτυξης – για την οποία τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν στη σημερινή δημοτική αρχή…

Για να το πω με απλά λόγια, αν έχω δουλειά και δεν έχω νερό να πιω, ή σχολείο να πάει το παιδί μου, ίσως είναι και δώρο-άδωρον… Απόδειξη του ότι οι κοινωνίες πηγαίνουν μπροστά μόνο με την συνεργασία, την ενότητα και την ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.