ΤΙΤΛΟΣ: 200 ΚΙΛΑ ΧΡΥΣΑΦΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

shutterstock_31052275
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
 

Περισσότεροι από 14.500 τόνοι συμπυκνώματος μολύβδου και ψευδάργυρου και 8.700 ουγγιές ή 0,2 τόνοι χρυσού παρήχθησαν, κατά το τρίτο τρίμηνο, από το Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eldorado Gold.

Η εμπορική διάθεση του ελληνικού χρυσού αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος της χρονιάς, εωσότου ολοκληρωθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, ενώ η εταιρεία δαπάνησε συνολικά περίπου 17 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο για την υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης και υλοποίησης υπόγειων αναπτύξεων.

Την ίδια στιγμή, κατά το τρίτο τρίμηνο συνεχίστηκαν οι απαιτούμενες γεωτεχνικές εργασίες στις Σκουριές, όπως και οι εργασίες απομάκρυνσης των υπολειμμάτων που υπήρχαν στην περιοχή από την προγενέστερη διαδικασία εξόρυξης και κατεργασίας.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Η καναδική εταιρεία εμφάνισε το εννεάμηνο κέρδη ύψους 36,4 εκατ. δολαρίων από 75,8 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ αύξησε την παραγωγή χρυσού κατά 21%. Η μείωση στην κερδοφορία οφείλεται στην πτώση της τιμής του χρυσού. Ενδεικτικά, η εταιρεία πούλησε το τρίτο τρίμηνο 199.117 ουγγιές χρυσού με μέση τιμή 1.338 δολάρια / ουγγιά, ενώ πέρυσι είχε πουλήσει 154.841 ουγγιές με μέση τιμή 1.670 δολάρια / ουγγιά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ξένοι χρηματιστηριακοί αναλυτές απονέμουν τιμή-στόχο 9 και 10 δολάρια στην μετοχή της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Καναδά και της Νέας Υόρκης και προβλέπουν ότι θα ενισχυθεί σε ποσοστό 49,70%, σε σχέση με τη σημερινή τρέχουσα αξία. Η Eldorado  διαθέτει κεφαλαιοποίηση ύψους 4,7 δισ. δολαρίων και δείκτη P/E είναι 31,06.

Για το σύνολο της χρήσης του 2013, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη ανά μετοχή της Eldorado θα αυξηθούν στα 0,34 δολάρια ανά μετοχή (από 0,05 δολ. το τρίτο τρίμηνο).

Από τους μεγαλύτερους επενδυτές

Ύστερα από την ολοκλήρωση της φιλικής πρότασης εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της Glory -η Eldorado κατέχει σήμερα το 19,9% αυτής-σε μία συναλλαγή ύψους 30,5 εκατ. ευρώ, ο καναδικός όμιλος θα μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον εγχώριο ορυκτό πλούτο.

Στη Ροδόπη στην έκταση που μισθώνει η Glory Resources έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη περισσότερων από 600 χιλιάδων ουγγιών χρυσού (αξίας της τάξης των 800 εκατ. δολαρίων), 210 χιλιάδων ουγγιών αργύρου και 2,5 χιλιάδων τόνων χαλκού που θα προστεθούν στα προς κατεργασία αποθέματα της Eldorado.

Και η δραστηριοποίηση του καναδικού ομίλου στη Βορειοανατολική Χαλκιδική σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αδειοδότηση των επενδύσεων στην ακριτική Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα «hub» με κοιτάσματα χρυσού συνολικού μεγέθους της τάξης των 420 τόνων.

Όλα αυτά, όταν νέες γεωλογικές μελέτες της εταιρείας αποδεικνύουν αύξηση 10% των διαπιστωμένων κοιτασμάτων χρυσού στην Ολυμπιάδα και ποσότητες μεγαλύτερες έως και 122% των εκτιμώμενων (η ύπαρξη των οποίων στηρίζεται σε γεωλογικές ενδείξεις) κοιτασμάτων χρυσού.

Αναδημοσίευση στο http://politesaristoteli.blogspot.gr από www.capital.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG Πολίτες Αριστοτέλη:
Οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις είναι αυτές που ρυθμίζουν την τιμή του χρυσού. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η τιμή του χρυσού από ποικίλες αιτίες βρίσκεται σε κάθοδο. Χθες μάλιστα έκλεισε στα 1270 δολάρια την ουγγιά. (Δείτε εδώ)
Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να χαροποιούν τους πολέμιους της μεταλλευτικής, που προσεγγίζουν το θέμα αυστηρά μέσα από την εξόρυξη και την πώληση χρυσού.
Οι επικεφαλείς τους όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η προίκα του υπεδάφους της ΒΑ Χαλκιδικής και φυσικά αναφερόμαστε στην πολυμεταλλικότητα του προσφέρουν το προνόμιο της θωράκισης και της βιωσιμότητας της μεταλλευτικής δραστηριότητας για πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια…