ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΘΕΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στο αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου, έρχονται από την επόμενη εβδομάδα άλλες δύο καλές ειδήσεις για την οικονομία από τις Βρυξέλλες. 

Στις εαρινές προβλέψεις που αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενο εβδομάδα η Κομισιόν, εκτός από την αναθεώρηση της ανάπτυξης για την Ευρωζώνη, θα προσαρμόσει ανάλογα και τις προβλέψεις της για την Ελλάδα. Για το 2022 θα προσαρμόσει την ανάπτυξη στο 5,9%, αντί για 5,5% που προέβλεπε στις χειμερινές προβλέψεις που έδωσε τον Φεβρουάριο. Για το 2023, αναμένεται να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αναθεώρηση, αυξάνοντας την πρόβλεψή της πάνω από 2% από 1,2% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο, ενώ και για το 2024  αναμένεται να αυξήσει την πρόβλεψή της πάνω από το 2,5%, από 2,2% που προέβλεπε τρείς μήνες νωρίτερα.

Οι προσαρμογές αυτές είναι αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών των καυσίμων, της συνέχισης της μεγάλης αύξησης των εξαγωγών, αλλά της καλής πορείας που αναμένεται να έχει και φέτος ο τουρισμός. Έτσι, θα συμβαδίσει ως έναν βαθμό και με την πρόσφατη αναθεώρηση που έκανε το υπουργείο Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026 που είχε στείλει πριν από 10 ημέρες στις Βρυξέλλες,  όπου πλέον προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 2,3% και 3% για το 2024. 

Με βάση αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται επίσης να αναθεωρήσει, έστω και οριακά προς τα κάτω, και την πρόβλεψη για τον μέσο πληθωρισμό για το 2023, από το 4,5% που προέβλεπε στις χειμερινές της προβλέψεις. Όλα αυτά με την υποσημείωση των αβεβαιοτήτων οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν για την ευρωπαϊκή οικονομία: Η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων που ψαλιδίζει τις επενδύσεις και την κατανάλωση, και η “επόμενη μέρα” της ενεργειακής κρίσης. Τούτο με δεδομένο ότι μια σειρά από διαθρωτικά προβλήματα,  στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, μετά την ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο,  δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

Η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση 

Προς το τέλος του μήνα αναμένεται και η έκθεση για τη δεύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

Η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται και αυτήν την φορά να είναι θετική, διαπιστώνοντας πρόοδο σε δύο βασικά θέματα που παρακολουθεί εντατικά από το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Το πρώτο από αυτά είναι η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Μετά την απεμπλοκή του θέματος των πλειστηριασμών από αναδόχους των servicers,  θα ζητά την επιτάχυνση της σύστασης και λειτουργίας του νέου φορέα διαχείρισης ακινήτων, ώστε να ενεργοποιηθεί πλήρως, μαζί με την εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών,  και το “πτωχευτικό σκέλος” του νόμου. 

Μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρχε διαβούλευση σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, ειδικά προς τους προμηθευτές, αφού τα νοσοκομεία συσσώρευσαν τους πρώτους μήνες του 2023 νέα χρέη ύψους 1 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά έδωσε διευκρινίσεις ότι το πρόβλημα ήταν συγκυριακό και θα διορθώνονταν.

Τέλος, αναμένεται να υπάρχει και στην έκθεση της αξιολόγησης αναφορά στις επιδόσεις της οικονομίας και τις προοπτικές για το 2023, καθώς επίσης και για τη συνέχιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 8/5/2023]