G.BURNS: Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική θα μπορούσαν να αποτελέσουν μηχανές της ελληνικής οικονομίας, λειτουργώντας ως αντίβαρο στις επιπτώσεις του κορονοϊού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, Georges Burns κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2020.

Όπως σημείωσε, η προσοχή τόσο της εταιρείας όσο και της ελληνικής κυβέρνησης στράφηκε στην πανδημική κρίση, με αποτέλεσμα η πρόοδος των συζητήσεων, μεταξύ των δύο πλευρών, για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης να έχει υποχωρήσει.

Φέτος, όπως έχει αναφέρει σε επιστολή προς τους μετόχους ο Burns, ο καναδικός όμιλος, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω της θυγατρικής του Ελληνικός Χρυσός, θα δώσει έμφαση στις δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η επένδυση, που διαμορφώνεται σε 1 δισ. δολ, στην πλήρη της ανάπτυξη, θα ξεπεράσει σε αξία τα 2 δισ. δολ. και θα δημιουργήσει συνολικά περί τις 5.000 θέσεις εργασίας. 

Τα μεγέθη

Κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η παραγωγή στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας εμφάνισε ρεκόρ 18 μηνών, αν και το κόστος (λόγω των τιμών του ασημιού και των βασικών μετάλλων).

Κατά το πρώτο τρίμηνο, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 84,7 εκατ. δολ., ενώ ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών κατά 156%, στα 204,7 εκατ. δολ. Η σημαντική άνοδος του τζίρου σχετίζεται με τον αυξημένο όγκο πωλήσεων, την αύξηση της τιμής του χρυσού και την έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας του ορυχείου στο Λαμάκ του Καναδά τον Απρίλιο του 2019 που απέφερε 42,8 εκατ. δολ. στην εταιρεία.

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 4,9 εκατ., από 27 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου να διαμορφώνονται σε 363,6 εκατ. δολ. Η εταιρεία έχει διαθέσιμα κεφάλαια της τάξεως των 36 εκατ. δολαρίων που αποτελούν τμήμα της γραμμής πιστωτικής διευκόλυνσης ύψους 100 εκατ. δολ.  

Συνολικά, για το 2020 ο επικεφαλής της Eldorado Gold εκτιμά ότι η παραγωγή θα κυμανθεί από 520 χιλ. έως 550 χιλ. ουγκιές χρυσού, με κόστος από 850 έως 950 δολ. (ανά ουγκιά).   

Σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, τα μεταλλεία της Eldorado λειτουργούν με το 75% του προσωπικού-εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες παραμένουν εκτός εργασίας-γεγονός που δεν αναμένεται να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την παραγωγή της εταιρείας.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις, καθώς οι δραστηριότητες της απομάκρυνσης των αποβλήτων, της υπόγειας εξόρυξης και των γεωτρήσεων έχουν περιοριστεί.

Με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Eldorado Gold έχει δημιουργήσει νέα πρωτόκολλα εργασίας, ενώ έχει προχωρήσει σε δωρεά μισού εκατομμυρίου δολ. προς την χώρα μας, την Τουρκία και τον Καναδά.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 4/5/2020]