ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΤΟΥΣ 49 ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ – 82 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 24ΩΡΟ, 1.314 ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ακόμη 6 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων στους 49, ενώ το τελευταίο 24ώρο επιβεβαιώθηκαν 82 νέα κρούσματα.

Όπως ανακοίνωσε ωστόσο ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, στη σημερινή επίσημη ενημέρωση, έχουν ανιχνευθεί ακόμη 20 κρούσματα που αφορούν επιδημική έξαρση σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ασθενών στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον σε 1.314. Τα 20 αυτά κρούσματα είναι μέλη του πληρώματος του πλοίου, στο οποίο επιβαίνουν 383 επιβάτες, με το σύνολο αυτών να έχουν ελεγχθεί. 

Από τους 49 νεκρούς, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, οι 37 είναι άνδρες και 12 γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία τους να είναι τα 72 έτη. Το 96% εξ αυτών είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. Πρόσθεσε δε ότι οι θάνατοι αυξάνονται, αν και όχι με τον ίδιο ρυθμό όπως σε άλλες χώρες, γεγονός που καταδεικνύει την επιθετικότητα του ιού, όπως και τα υψηλά ποσοστά θανάτων σε αυτούς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στις ΜΕΘ.

Από το σύνολο των προσβληθέντων στη χώρα μας, όπως τόνισε, 85 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 17 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 66 έτη, ενώ περισσότεροι από τους μισούς και συγκεκριμένα το 57% έχουν υποκείμενο νόσημα. Πρόσθεσε επίσης ότι 6 ασθενείς έχουν βγει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 16.732 εργαστηριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι. 

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσον αφορά τη χρήση μάσκας, τονίζοντας ότι η χρήση μάσκας συστήνεται μόνο σε όσους είναι άρρωστοι ή φροντίζουν κάποιον ασθενή. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επεσήμανε πάντως ότι η χρήση μάσκας δεν αναιρεί την ανάγκη να τηρούν όλοι τα μέτρα αποστασιοποίησης.

“Είναι ώρα για επιστημονική στάση και ομοψυχία”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι είναι ένας ιός που επεκτείνεται ταχύτατα. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια δημοσίευση που αφορά τον κορονοϊό και 11 ευρωπαϊκές χώρες που καταδεικνύει ότι ο ιός διασπείρεται ταχύτατα και τόνισε ότι μέχρι την 31η Μαρτίου εκτιμάται ότι 7-43 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί, ενώ λόγω των περιοριστικών μέτρων έχουν αποτραπεί 59.000-120.000 θάνατοι.

Σημείωσε επίσης ότι η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι βραδεία, γεγονός που οφείλεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Τόνισε, όμως, ότι μέσα σε ένα μήνα ο ιός έχει προκαλέσει τους μισούς θανάτους απ’ αυτούς που οφείλονται στην γρίπη, η οποία διήρκεσε τόσους μήνες, γεγονός που καταδεικνύει την επιθετικότητα της νόσου και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά που ακούγονται για τις παραλίες δεν είναι αλήθεια. “Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα”, επεσήμανε εμφατικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. 

Σχετικά με αλλοδαπή γυναίκα η οποία προσήλθε σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας για την διαδικασία του τοκετού και διαβιούσε σε δομή φιλοξενίας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ιχνηλατεί ήδη όλες τις επαφές του κρούσματος εντός των προηγούμενων ημερών και προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των διαμενόντων και των εργαζομένων. Επισημαίνεται ότι εξετάστηκε και φιλικό πρόσωπο υψηλού κινδύνου έκθεσης που συγκατοικούσε με τη γυναίκα, το οποίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου, δεν είναι φορέας του ιού.

Ερωτηθείς εάν το καλοκαίρι αναμένεται ύφεση της πανδημίας ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι με βάση ορισμένα επιστημονικά δεδομένα οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν ξέρουμε εάν αυτό ισχύ για τον νέο ιό και τι θα γίνει το καλοκαίρι. Εξέφρασε την ελπίδα να μειωθεί η διασπορά και η επιβίωση του κορονοϊού στο περιβάλλον, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ζεστές θερμοκρασίες δεν θα τον εξαφανίσουν και προειδοποιώντας ότι υπάρχει πιθανότητα επανεισαγωγής τους από άλλες χώρες. Όπως εξήγησε, περιοχές όπως το Χονγκ-Κονγκ που έχουν ζέστη και υγρασία βιώνουν επάνοδο του ιού και λόγω επανεισαγωγής από το εξωτερικό. 

Όσον αφορά τη μετάδοση της νόσου από ασυμπτωματικούς ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι “για κάθε συμπτωματικό υπάρχει ένας ασυμπτωματικός. Οι ασυμπτωματικοί φαίνεται ότι δεν είναι τόσο μεταδοτικοί. Ένα ποσοστό μεταδόσεων οφείλεται σε ασυμπωματικούς. Θεωρητικά όλοι είναι δυνατό να έχουμε τη νόσο. Μας ενδιαφέρει να μη μεταδώσουμε τη νόσο σε μικρό χρονικό διάστημα. Για φανταστείτε να είχαμε 150 θανάτους την ημέρα. Επιβάλλεται να σκεφτούμε ότι πιθανώς να έχουμε τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταδώσουμε”.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τα κρούσματα σε όλο τον πλανήτη ξεπερνούν πλέον τις 806.000, ενώ περισσότεροι από 39.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού. Επίσης, ανέφερε ότι περισσότεροι από 172.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Οι ΗΠΑ και η Ιταλία είναι οι πρώτες χώρες σε αριθμό κρουσμάτων και έχουν καταγράψει η κάθε μία περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις.

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, που έλαβε τον λόγο αμέσως μετά τον κ. Τσιόδρα, ανακοίνωσε ότι λαμβάνονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου σε συγκεκριμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τίθεται σε “καραντίνα” η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς από σήμερα στις 8 το βράδυ, η οποία θα διαρκέσει 14 ημέρες. Επίσης, πρόσθεσε ότι λαμβάνονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα από σήμερα στις 8 το βράδυ στη μετακίνηση των πολιτών και για 14 ημέρες στους δήμους Καστοριάς, Ορεστιάδας, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.

Σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων περιορισμού που έχουν ήδη ληφθεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ενημέρωσε ότι ανεστάλη προληπτικά η λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στον δήμο Ηλίου, λόγω μη τήρησης των ειδικών ρυθμίσεων που αφορούν στη λειτουργία τους κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. “Τα μέτρα και οι κανόνες υπάρχουν για να τηρούνται και αυτό πρέπει να είναι  αδιαπραγμάτευτο και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους”, τόνισε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε “απαράδεκτη” τη σημερινή εικόνα έξω από τις τράπεζες, λέγοντας πως κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους.

Ο κ. Χαρδαλιάς, μάλιστα, επανέλαβε πως οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ότι ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, και ότι η κατάσταση όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας είναι ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

“Η επιτυχία της προσπάθειάς μας εξαρτάται από την επιμονή, την υπομονή, την πειθαρχία μας.  Ας αποδείξουμε λοιπόν για ακόμα μία φορά, ότι όταν το απαιτούν οι περιστάσεις ξέρουμε να υποτάσσουμε τις εύλογες ατομικές μας επιθυμίες στο κοινό καλό”, τόνισε και πρόσθεσε: “Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Όλοι θα μείνουμε σπίτια μας. Θα ανταλλάξουμε ευχές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα από το τηλέφωνο.  Και θα προσευχηθούμε από τα σπίτια μας. Θα κάνουμε ένα διαφορετικό Πάσχα, όπως ανάφερε νωρίτερα σήμερα και ο Πρωθυπουργός, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και όλους αυτούς που πραγματικά αγαπάμε, που πραγματικά μας αγαπούν. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η ανάγκη για απόλυτη εγρήγορση από όλους μας είναι μονόδρομος. Η επιμονή στο στόχο θα φέρει το αποτέλεσμα. Μένουμε σπίτι. Όσο πιο αυστηρά το τηρήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε την μάχη, θα κερδίσουμε τον πόλεμο”.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 31/3/2020]