ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΎΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι στρατηγικές και κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες (ΣΚΟΠΥ), αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η σύγχρονη τεχνολογία (φωτοβολταϊκά, ημιαγωγούς, ανεμογεννήτριες και μπαταρίες λιθίου), ενώ για την παραγωγή μπαταριών χρειάζονται επίσης κοβάλτιο, γραφίτη, νικέλιο, μαγγάνιο και η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων απαιτεί επίσης μόνιμους μαγνήτες, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιούνται σπάνιες γαίες, αλλά και αυξημένη χρήση χαλκού, ψευδάργυρου και μολύβδου, που μαζί με το νικέλιο, το αλουμίνιο και το κοβάλτιο παρουσιάζουν ιδιαίτερο κοιτασματολογικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω ανέφεραν μιλώντας προ ημερών σε επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας σε συνεργασία με επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς έρευνας και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας ο κ. Νικόλαος Αρβανιτίδης, Οικονομικός Γεωλόγος/Πρόεδρος Επιτροπής ΟΠΥ ΣΕΓ και ο κ. Ευάγγελος Πολυζώνης, Γεωχημικός. 

Όπως εξήγησαν, μεταξύ άλλων, στην χώρα μας, η προοπτική έργων με δυναμικό ενδιαφέρον κοιτασματολογικής έρευνας ΣΚΟΠΥ, συνδέεται κυρίως με:

  • -ενεργές σήμερα περιοχές μεταλλευτικής παραγωγής βασικών μετάλλων στην ΒΑ Χαλκιδική, μαγνησίτη στην Χαλκιδική, λατεριτικού νικελίου στην Στερεά Ελλάδα και την Δυτική Μακεδονία, και βωξιτικού αλουμινίου στην Στερεά Ελλάδα.
  • συστήματα μεταλλικών ορυκτών στα οποία τεκμηριώνεται δυναμικό ενδιαφέρον κοιτασματολογικής έρευνας ΣΚΟΠΥ σε πολλές περιοχές της χώρας
  • με πράσινες» περιοχές όπου έχουν εντοπισθεί κοιτασματολογικά ενδιαφέρουσες συγκεντρώσεις σπανίων γαιών (π.χ. στη Νέα Πέραμο, στη Λέσβο κ.α.) 

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησαν, χρειάζεται αρχικά η συλλογή και επεξεργασία των υφιστάμενων βιβλιογραφικών δεδομένων, και στη συνέχεια, εφόσον τεκμηριωθεί σχετικά, η εκτέλεση αντιπροσωπευτικής δειγματοληψίας και χαρτογράφησης επιλεγμένων περιοχών.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση εδώ.

[ΠΗΓΗ: https://ptolemaidanews.gr/, από https://energypress.gr/, 5/6/2024]