ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ MEGA DEAL ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

Οι χρηματιστηριακές αγορές, οι επιχειρήσεις που εξορύσσουν ή χρησιμοποιούν χαλκό, πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα αυτή της Νότιας Αφρικής και χιλιάδες εργαζόμενοι σε ορυχεία περιμένουν να μάθουν την απόφαση της μεγαλύτερης εξορυκτικής εταιρείας στον κόσμο. 

Η BHP (BHP LONDON, SYDNEY, NYSE), η οποία έχει την εταιρική της έδρα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, έχει περιθώριο μέχρι τις 17:00 ώρα Λονδίνου (19:00 ώρα Ελλάδος) για να υποβάλει επίσημη δεσμευτική πρόταση εξαγοράς της Anglo American plc (AAL LONDON), η οποία εδρεύει εταιρικά στο Λονδίνο, αλλά έχει βαθιές ρίζες στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, το οποίο υπερισχύει εδώ αφού η Anglo American είναι βρετανική επιχείρηση, αν η BHP δεν κάνει την κίνησή της μέχρι αυτή την ώρα, δεν θα μπορεί να κάνει καμία άλλη κίνηση προς την Anglo American για ένα εξάμηνο.

Σύμφωνα με ό,τι ξέρουμε μέχρι τώρα, η Anglo American έχει ήδη απορρίψει δύο ανεπίσημες προτάσεις εξαγοράς από την μεριά της Αυστραλιανής εταιρείας. Η γενική ιδέα των προτάσεων της BHP είναι η εξής: το τίμημα δεν θα καταβληθεί σε μετρητά αλλά σε μετοχές της ίδιας που θα πάρουν στα χέρια τους οι μέτοχοι της Anglo, ενώ η νέα επιχείρηση θα «διώξει» τις συμμετοχές που έχει σε δύο νοτιοαφρικανικές επιχειρήσεις εξόρυξης πλατίνας και παλλαδίου (Anglo American Platinum, AMS JOHANNESBURG) και σιδηρομεταλλεύματος (Kumba Iron Ore, KIO JOHANNESBURG).

Όπως είχαμε δει στο liberal.gr όταν έγινε γνωστή η πρώτη πρόταση εξαγοράς, η BHP θέλει να αγοράσει την Anglo για να αποκτήσει τα μεγάλα ορυχεία χαλκού που έχει η αγγλική εταιρεία. Σε μία τέτοια περίπτωση, η BHP θα γίνει η μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία χαλκού στον κόσμο, ξεπερνώντας κατά πολύ την κρατική χιλιανή εταιρεία Codelco και την αμερικανική Freeport Mc Moran (FCX NYSE). Είναι όμως διατεθειμένη να πληρώσει ένα τίμημα που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της διοίκησης και των μετόχων της Anglo με κίνδυνο να δυσαρεστήσει τους δικούς της μετόχους;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς Τύπου, το πιθανότερο είναι πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο Mike Henry που διευθύνει την BHP ήλπιζε πως θα μπορούσε να πείσει την διοίκηση και τους μετόχους της Anglo να δεχθούν να ξεκινήσουν συζητήσεις με στόχο μία φιλική συμφωνία. Από την στιγμή που δεν το κατάφερε, θα προτιμήσει μάλλον να ρισκάρει και να απομακρυνθεί από τον στόχο του τουλάχιστον για έξι μήνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα πράγματα δεν θα αλλάξουν στην Anglo, καθώς η ίδια ανακοίνωσε ένα ευρύ πρόγραμμα εταιρικής αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει αρκετά από αυτά που πρότεινε η BHP.

Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, η Anglo θα «δωρίσει» στους μετόχους την συμμετοχή της στην Anglo American Platinum, θα αποχωρήσει από τον τομέα της εξόρυξης διαμαντιών και εξόρυξης μεταλλουργικού άνθρακα και θα κρατήσει τους τομείς χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος. Αν εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα, τότε σε ενάμιση με δύο χρόνια η Anglo θα είναι μία αρκετά μικρότερη εταιρεία, με έμφαση στην εξόρυξη χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος, η οποία σε πολύ μικρό διάστημα θα γίνει εκ νέου στόχος εξαγοράς, από την BHP ή κάποια άλλη μεγάλη επιχείρηση του χώρου.

Αν καταλαβαίνουμε καλά τι γίνεται, αργά ή γρήγορα τα ορυχεία χαλκού της Anglo American θα περάσουν σε άλλα χέρια. Αύριο θα μάθουμε αν ο Mike Henry θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει από τώρα πως τα χέρια αυτά θα είναι τα δικά του, έστω και με ένα πολύ μεγάλο τίμημα που θα στενοχωρήσει τους μετόχους του.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, από τη στήλη Black Box, 22/5/2024]