Η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Σουηδίας, Romina Pourmokhtari, ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την κατάργηση της απαγόρευσης της εξόρυξης ουρανίου στη χώρα. Η κίνηση χαιρετίστηκε από την Aura Energy με έδρα την Αυστραλία, η οποία ελπίζει να εξάγει ουράνιο ως υποπροϊόν από το πολυμεταλλικό της έργο Häggån στη Σουηδία.
Στις 16 Μαΐου 2018, το σουηδικό κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποίηση του Περιβαλλοντικού Κώδικα που απαγόρευε την εξερεύνηση και εξόρυξη ουρανίου στη χώρα. Από την 1η Αυγούστου του ίδιου έτους, δεν έχουν εκδοθεί άδειες εξερεύνησης ή εξόρυξης ουρανίου για ανάλογες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από εκείνη την ημερομηνία.
Επί του παρόντος δεν υφίσταται εξόρυξη ουρανίου στη Σουηδία, η οποία διαθέτει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες που παρέχουν περίπου το 30% της ηλεκτρικής της ενέργειας. Η Σουηδία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του πυρηνικού της καυσίμου, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εμπλουτισμού.
Η έρευνα, η οποία θα διεξαχθεί από το Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος, θα καθορίσει ποιες αλλαγές κανόνων απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η άρση της απαγόρευσης και να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες για την εξόρυξη ουρανίου. Επιπλέον, θα αναλύσει εάν η παραγωγή ουρανίου πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά στην κάλυψη αναγκών για την τροφοδότηση των πυρηνικών αντιδραστήρων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας.
Το Υπουργείο είπε ότι σκοπός της έρευνας είναι «να αρθεί μια απαγόρευση που δε χρειάζεται». «Η εξόρυξη ουρανίου πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως η εξόρυξη άλλων πρώτων υλών, όπου η περιβαλλοντική εκτίμηση καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να επιτραπεί», σημείωσε. «Το ουράνιο εμφανίζεται συχνά μαζί με άλλα μέταλλα και σήμερα πρέπει να αφαιρείται και να αντιμετωπίζεται ως απόβλητο».
«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος, πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε βιώσιμα μέταλλα και ορυκτά», είπε η Pourmokhtari. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ουράνιο που έχουμε, αντί να το αφαιρούμε και να το θεωρούμε απόβλητο, όπως συμβαίνει τώρα λόγω της τρέχουσας απαγόρευσης εξόρυξης ουρανίου».
Το Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος σημείωσε ότι πάνω από το 25% των γνωστών πόρων ουρανίου της Ευρώπης βρίσκονται στη Σουηδία. «Σήμερα δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας εξερεύνησης, εξόρυξης και επεξεργασίας ή περιβαλλοντικής άδειας για το ουράνιο. Η εξόρυξη ουρανίου πρέπει στο μέλλον να ελέγχεται σύμφωνα με τη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αρθεί η ισχύουσα απαγόρευση εξόρυξης ουρανίου».
Το αποτέλεσμα της έρευνας πρέπει να είναι διαθέσιμο το αργότερο έως τις 15 Μαΐου 2024, οπότε η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει να προχωρήσει σε νομοθετική πρόταση στο κοινοβούλιο για την άρση της απαγόρευσης της εξόρυξης ουρανίου.
Το Νοέμβριο του 2023, το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που άνοιξε το δρόμο για νέα δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη χώρα καταργώντας το ισχύον όριο στον αριθμό των πυρηνικών αντιδραστήρων σε λειτουργία, καθώς και επιτρέποντας την κατασκευή αντιδραστήρων σε νέες εγκαταστάσεις. Η τροποποίηση τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.
Η Σουηδία χρησιμοποιεί επί του παρόντος U3O8 αξίας 2,4 εκατομμυρίων λιρών ετησίως στους τρεις πυρηνικούς σταθμούς της και έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει δύο επιπλέον πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2035.
[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, 5/3/2024]