ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ – ΜΑΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΕΝΩ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ

Το 2022 δημιουργήθηκαν περίπου 62 εκατομμύρια τόνοι «ηλεκτρονικών αποβλήτων» με τα μέταλλα – συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του χρυσού και του σιδήρου – να αποτελούν το ήμισυ των 62 εκατομμυρίων τόνων, συνολικής αξίας περίπου 91 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα αποτελούν άλλον έναν τομέα ο οποίος έχει «ξεγλιστρήσει» από τις ορθές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας. Σε μια ξεχωριστή αναφορά ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα απόβλητα από ηλεκτρονικά είδη (πεταμένες συσκευές με βύσμα ή μπαταρία, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τηλεοράσεων, φούρνων μικροκυμάτων, ηλεκτρονικών τσιγάρων, φορητών υπολογιστών και ηλιακών συλλεκτών) συσσωρεύονται παγκοσμίως ενώ τα ποσοστά ανακύκλωσης παραμένουν χαμηλά και είναι πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ και ο ερευνητικός οργανισμός UNITAR ανέφεραν ότι το 2022 δημιουργήθηκαν περίπου 62 εκατομμύρια τόνοι «ηλεκτρονικών αποβλήτων» ενώ έως το 2030 θα μπορούσαν να φθάσουν να φτάσει τους 82 εκατομμύρια τόνους.

Τα μέταλλα – συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του χρυσού και του σιδήρου – αποτελούσαν το ήμισυ των 62 εκατομμυρίων τόνων, συνολικής αξίας περίπου 91 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα ακατέργαστα μέταλλα και τα κρίσιμα μέταλλα όπως το κοβάλτιο είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή μπαταριών και έχουν στρατηγική αξία. Από την άλλη, τα πλαστικά αντιπροσώπευαν 17 εκατομμύρια τόνους και ουσίες όπως τα σύνθετα υλικά και το γυαλί αποτελούσαν τους υπόλοιπους 14 εκατομμύρια τόνους

Ο οργανισμός λέει ότι μόνο το 22 % της μάζας των ηλεκτρονικών απορριμμάτων συλλέχτηκε και ανακυκλώθηκε σωστά το 2022. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας λόγω της «καταπληκτικής αύξησης» τέτοιων απορριμμάτων η οποία οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης, στις περιορισμένες επιλογές επισκευής, στον μικρότερο κύκλο ζωής των προϊόντων, στην αυξανόμενη ψηφιοποίηση της κοινωνίας και στις ανεπαρκείς υποδομές διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ορισμένες από τις απορριφθείσες ηλεκτρονικές συσκευές περιείχαν επικίνδυνα στοιχεία όπως ο υδράργυρος, καθώς και μέταλλα σπάνιων γαιών.

Επί του παρόντος, μόνο το 1% της ζήτησης για τα 17 ορυκτά που αποτελούν τα σπάνια μέταλλα καλύπτεται μέσω της ανακύκλωσης.

Η έκθεση ανέφερε ότι κατά μέσο όρο, κάθε άτομο στη γη παράγει περίπου 7,8 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο. Φυσικά αυτό το ποσοστό ποικίλλει σημαντικά σε ολόκληρο τον κόσμο, με περίπου τα μισά ηλεκτρονικά απόβλητα να παράγονται στην Ασία, όπου λίγες χώρες έχουν νόμους για τα ηλεκτρονικά απόβλητα ή τους στόχους συλλογής. Ομοίως, στην Αφρική, τα ποσοστά ανακύκλωσης και συλλογής κυμαίνονται σε περίπου 1%.

Τα ποσοστά ανακύκλωσης και συλλογής ξεπερνούν το 40% στην Ευρώπη, όπου η κατά κεφαλήν παραγωγή απορριμμάτων είναι η υψηλότερη φθάνοντας σχεδόν τα 18 κιλά.

(Φωτό: Shutterstock)

[ΠΗΓΗ: https://www.insider.gr/, της Πένης Χαλάτση, 22/3/2024]