EΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΓΚΕΙΤΣ, ΜΠΕΖΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΧΑΛΚΟΥ

Η KoBold Metals, μια εταιρεία εξερεύνησης μετάλλων με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία υποστηρίζεται από δισεκατομμυριούχους όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος, δήλωσε ότι ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα χαλκού στη Ζάμπια.

Η σπάνια ανακάλυψη ενός κοιτάσματος χαλκού μεγάλης κλίμακας θα μπορούσε να βοηθήσει στην παγκόσμια κούρσα για την εξασφάλιση της προμήθειας υλικών κρίσιμων για την ενεργειακή μετάβαση. Ο χαλκός έχει μεγάλη ζήτηση λόγω της χρήσης του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα ηλεκτρικά οχήματα.

Από τα μεγαλύτερα μεγάλα ορυχεία χαλκού υψηλού βαθμού στον κόσμο

Εκπρόσωπος της KoBold Metals δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι η εταιρεία πιστεύει ότι το έργο χαλκού Mingomba στη Ζάμπια «θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεγάλα ορυχεία χαλκού υψηλού βαθμού στον κόσμο».

«Είναι σε μέγεθος και βαθμό περιεκτικότητας κλίμακας Κακούλα», δήλωσε ο πρόεδρος της KoBold Metals Τζος Γκόλντμαν σε δήλωση που μοιράστηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας X. Το γιγαντιαίο ορυχείο χαλκού Καμόα-Κακούλα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα βόρεια σύνορα της Ζάμπια με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η Ivanhoe Mines, μια καναδική μεταλλευτική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα Ρόμπερτ Φρίντλαντ, κατέχει σχεδόν το 40% του ορυχείου χαλκού Kamoa-Kakula. Έχει περιγράψει το συγκρότημα ως «το ταχύτερα αναπτυσσόμενο, υψηλότερης περιεκτικότητας [και] χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα μεγάλο ορυχείο χαλκού στον κόσμο». Πέρυσι παρήγαγε σχεδόν 400.000 μετρικούς τόνους χαλκού.

Η Ζάμπια είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στην Αφρική μετά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η KoBold Metals λέει ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει ένα «Google Maps» του φλοιού της Γης για να βοηθήσει στην εύρεση νέων κοιτασμάτων χαλκού, λιθίου, κοβαλτίου και νικελίου.

Ποιοι περιλαμβάνονται στους επενδυτές της KoBold Metals 

Στους επενδυτές της νεοσύστατης επιχείρησης της Silicon Valley περιλαμβάνονται η αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz, ο νορβηγικός ενεργειακός κολοσσός Equinor, ο μεγαλύτερος όμιλος εξόρυξης στον κόσμο BHP και το Breakthrough Energy, ένα ταμείο για το κλίμα και την τεχνολογία που ιδρύθηκε από τον Bill Gates το 2015.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές της Breakthrough Energy είναι ο Ray Dalio της Bridgewater Associates, ο Richard Branson της Virgin Group, ο Jack Ma της Alibaba και ο Jeff Bezos της Amazon.

Η KoBold Metals δήλωσε ότι στοχεύει να ξεκινήσει την παραγωγή χαλκού στο ορυχείο της στη Ζάμπια εντός 10 ετών, σε ένα έργο που θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την αφρικανική χώρα.

«Αυτό που έχουν ανακαλύψει είναι αρκετά πρωτοφανές», δήλωσε ο Jito Kayumba, ειδικός βοηθός του προέδρου της Ζάμπια σε θέματα οικονομίας, επενδύσεων και ανάπτυξης.

«Υπάρχουν πολλά για τα οποία μπορούμε να προσβλέπουμε ως κάτοικοι της Ζάμπια όσον αφορά την ανακοίνωση της ανάπτυξης του ορυχείου τους, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία», δήλωσε ο Kayumba σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης για κρίσιμα ορυκτά, ο ΔΟΕ έχει προειδοποιήσει ότι η τρέχουσα παγκόσμια προσφορά υπολείπεται αυτού που απαιτείται για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα, δεδομένης της σχετικά υψηλής γεωγραφικής συγκέντρωσης της παραγωγής πολλών στοιχείων της ενεργειακής μετάβασης.

Τα περισσότερα αποθέματα σπάνιων γαιών βρίσκονται στην Κίνα, ενώ το Βιετνάμ, η Βραζιλία και η Ρωσία είναι επίσης σημαντικές χώρες σπάνιων γαιών με βάση τον όγκο των αποθεμάτων.

(Φωτό: Μπιλ Γκέιτς – Τζεφ Μπέζος @EPA / CLEMENS BILAN / MICHAEL REYNOLDS)

[ΠΗΓΗ: https://www.powergame.gr/, 5/2/2024]