ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΆΚΑΝΘΟ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΞΕΝΑΓΟ

Με μία εφαρμογή μπορεί κανείς να περιηγηθεί στις αποικίες της Χαλκιδικής και να ακολουθήσει ξενάγηση! Η εφαρμογή «Αποικίες της Χαλκιδικής στον χώρο και στον χρόνο» είναι ένας ψηφιακός ξεναγός που ζωντανεύει την ιστορία των αποικιών της περιοχής μέσα από την ανάδειξη των ευρημάτων που έχουν θαφτεί με το πέρασμα των χρόνων.

Επιπλέον η έκδοση AR είναι μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας που ζωντανεύει την ιστορία των αποικιών της Χαλκιδικής μέσα από την ανάδειξη των ευρημάτων που έχουν θαφτεί με το πέρασμα των χρόνων.

Ο Γιώργος Σκιαδαρέσης, δρ. αρχαιολόγος και αναπληρωτής προϊστάμενος εφορείας αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για την εφαρμογή αυτή και όσα μπορεί κανείς να ανακαλύψει για τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

«Ο ψηφιακός ξεναγός ανήκει σε ένα ευρύτερο έργο το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου με τίτλο μετακινήσεις πληθυσμών και υλικός πολιτισμός, ψηφιακή αποτύπωση της Χαλκιδικής. Ήταν ένα έργο ψηφιακό, ερευνητικό και ταυτόχρονα αρχαιολογικό. Στο πρώτο σκέλος του έργου συντηρήθηκαν πάνω από χίλια αντικείμενα που προέκυψαν από πρόσφατες ανασκαφές στη Σιθωνία, στον Άγιο Ιωάννη, όπως επίσης και τα ψηφιδωτά δάπεδα της αρχαίας Ολύνθου και στο δεύτερο μέρος του έργου αυτά καταγράφηκαν, μελετήθηκαν και στη συνέχεια όλα αυτά και με άλλα αντικείμενα από αντικείμενα της Χαλκιδικής ψηφιοποιήθηκαν. Η Χαλκιδική είναι ένας τόπος πανέμορφος που συνδυάζει αρχαιολογικά ευρήματα και η ιστορία της ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 25/2/2024]