Ανατρεπτικός ισχυρισμός
Σε μία περίοδο που υπάρχει έντονα η συζήτηση για το ενεργειακό μέλλον της ανθρωπότητας, γεωλόγοι προανήγγειλαν μια εποχή που θα κυριαρχήσει το φυσικό γεωλογικό υδρογόνο (natural hydrogen). Γενικότερα, επιστήμονες έχουν υποστηρίξει πως η άντληση του πόρου αυτού θεωρείτο από καιρό ανέφικτη.
Μιλώντας το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στο Ντένβερ, επιστήμονες έριξαν μια πρώτη ματιά στα ευρήματα μιας ακόμη αδημοσίευτης μελέτης που διεξήχθη από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Το βασικό στοιχείο της έρευνας: το φυσικό υδρογόνο είναι πολύ πιο άφθονο κοντά στην επιφάνεια της Γης από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν. Οι ερευνητές λένε ότι ο πλανήτης περιέχει πάνω από 5 τρισεκατομμύρια τόνους υδρογόνου, παγιδευμένους σε υπόγειους θύλακες.
«Το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου είναι πιθανότατα απρόσιτο, αλλά ένα ποσοστό ανάκτησης θα εξακολουθούσε να παρέχει όλη την προβλεπόμενη ζήτηση -500 εκατομμύρια τόνους ετησίως- για εκατοντάδες χρόνια», δήλωσε ο Geoffrey Ellis, ερευνητής γεωλόγος του USGS, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Η προμήθεια έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη λόγω των προηγούμενων υποθέσεων των επιστημόνων σχετικά με το πώς σχηματίζεται το φυσικό υδρογόνο και πώς αποδομείται. «Δεν έχουμε αναζητήσει πόρους υδρογόνου στα σωστά μέρη με τα κατάλληλα εργαλεία», είπε ο Ellis.
Καλύτερα εξοπλισμένοι και πιο διαφωτισμένοι, οι γεωλόγοι ανακαλύπτουν αποθέματα υδρογόνου σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένου ενός ορυχείου χρωμίτη στην Αλβανία από το οποίο ρέουν 200 τόνοι κάθε χρόνο.
Σήμερα, το υδρογόνο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο ή βιομηχανικό υλικό παράγεται κυρίως με χημική μεταβολή του αερίου που αποτελείται κυρίως από μεθάνιο. Όταν δεσμεύονται οι προκύπτουσες εκπομπές άνθρακα, το προϊόν ονομάζεται «μπλε υδρογόνο». Αλλιώς, λέγεται «γκρίζο υδρογόνο». Το 2022, το γκρίζο υδρογόνο αντιπροσώπευε το 92% της αγοράς υδρογόνου σε αξία. Το «πράσινο υδρογόνο», το οποίο προκύπτει όταν τα μόρια του νερού διασπώνται μέσω ηλεκτρόλυσης σε μια διαδικασία που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξακολουθεί να είναι περιορισμένο.
Το φυσικό γεωλογικό υδρογόνο ονομάζεται και «χρυσό υδρογόνο» και οι γεωλόγοι λένε ότι έχει καλύτερο προφίλ οικολογικού αντίκτυπου από το μπλε ή ακόμα και το πράσινο υδρογόνο: Η ηλεκτρόλυση απαιτεί μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.
«Έρχεται μια χρυσή εποχή για το υδρογόνο», είπε ο Mengli Zhang, επίκουρος καθηγητής στο καλά αναγνωρισμένο Σχολείο Ορυχείων του Κολοράντο. «Το γεωλογικό υδρογόνο αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική ευκαιρία για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου με τρόπο που δεν έχει μόνο χαμηλές εκπομπές άνθρακα, αλλά και χαμηλό αποτύπωμα γης, χαμηλό αποτύπωμα νερού και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε ο chief business officer της Koloma, Paul Harraka.
[ΠΗΓΗ: https://www.bankingnews.gr/, 21/2/2024]