ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ: “ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ” ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να…κλειδώσει το χρονικό ορόσημο της συνάντησης του Μεγάρου Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της χώρας, που συνεχίζει τη διαμαρτυρία του με μπλόκα ανά την επικράτεια. 

Το…ραντεβού των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ηρώδου Αττικού 19, το οποίο θα αποτελέσει…κλειδί όσον αφορά στην πορεία των κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είτε το απόγευμα της Δευτέρας, είτε την Τρίτη. Κι αυτό, καθώς ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την Κυριακή στο Βελιγράδι για σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας, με την επιστροφή του να είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Δευτέρας.

Με το βλέμμα στη συνάντηση

Με το δρόμο του διαλόγου να παραμένει σε κάθε περίπτωση ανοιχτός, αυτό που ζητεί η κυβέρνηση από τους αγρότες είναι τα μέλη της επιτροπής που θα φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου να αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα της χώρας, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να είναι δεσμευτικές. Την αναγκαιότητα αυτή, μάλιστα, αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι αγρότες, οι οποίοι σήμερα το πρωί συνεδριάζουν στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, με στόχο να…αποκρυσταλλώσουν την σύνθεση της ομάδας που θα τους εκπροσωπήσει στο κρίσιμο…ραντεβού με τον πρωθυπουργό. “Αναμένουμε να μάθουμε ποιους θα συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ποιους θα εκπροσωπούν. Ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα: ανοιχτοί δρόμοι, σημαίνει συνέχιση του διαλόγου. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να φτάσουμε σε ένα σημείο να εμποδίζονται οι πολίτες από την ελεύθερη διέλευσή τους. Υπάρχει η καλή διάθεση από την κυβέρνηση, η οποία προκύπτει από πράξεις να ακούσουμε τους αγρότες”, τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. “Προϋπόθεση του διαλόγου με τους αγρότες είναι οι ανοιχτοί δρόμοι,. Βλέπω μισογεμάτο το ποτήρι. Νομίζω ότι όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις”, επεσήμανε, μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Στο μέτωπο των διεκδικήσεων του αγροτικού κόσμου, η κυβερνητική επισήμανση που σχετίζεται με τη δημοσιονομική ισορροπία και τα συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα είναι η σταθερά στις δημόσιες αναφορές στελεχών. Ο Παύλος Μαρινάκης, αφού σημείωσε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών ήδη έχουν υλοποιηθεί, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο, με τον οποίο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα δοθεί πριν από το τέλος του έτους. “Είναι πραγματικά ένα μεγάλο ζήτημα αυτό του κόστους, αλλά έχουμε μειώσει το ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές. Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Εξετάζουμε τον τρόπο που θα δοθεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αγρότες θέλουν να γίνει με έναν τρόπο όχι στο τέλος της περιόδου.  Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δει και το αρμόδιο υπουργείο, αλλά επιστρέφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος για κάθε χρονιά, άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ”, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα…σκαριά βρίσκεται και μία πρόσθετη παρέμβαση, με στόχο να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, που έχουν δεχθεί το σφοδρό πλήγμα από την κακοκαιρία “Ντάνιελ”.

Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή του αγροτικού κόσμου προς την Ηρώδου Αττικού 19 περιλαμβάνει ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, ενώ, μεταξύ άλλων, αυτό που ζητείται είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, με παρεμβάσεις όπως:

  • Η θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
  • Το πλαφόν επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.
  • Η επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Η μη εφαρμογή και η επαναδιαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
  • Η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
  • -Η υλοποίηση μέτρων και οι έλεγχοι, προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Η υλοποίηση έργων υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 9/2/2024]