Η RIO TINTO ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rio Tinto, Jakob Stausholm, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε το μεγαλύτερο έργο εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, το οποίο χωροθετείται στη Γουινέα της δυτικής Αφρικής. Στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή, η οποία προβλέπεται να αποφέρει έσοδα της τάξης των 20 δις δολαρίων, να εκκινήσει εντός του 2025.

Η εισηγμένη στο Λονδίνο Rio Tinto θα επενδύσει 6,2 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη της εξορυκτικής εκμετάλλευσης, αλλά και στις απαραίτητες σιδηροδρομικές και λιμενικές υποδομές στη Δημοκρατία της Γουινέας, σε συνεργασία με τουλάχιστον επτά άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων πέντε από την Κίνα. «Το διοικητικό συμβούλιο της Rio Tinto ενέκρινε το μεγαλύτερο έργο εξόρυξης στον κόσμο», δήλωσε ο Stausholm.

Οι Κινέζοι εταίροι της Rio Tinto, συμπεριλαμβανομένης της Chinalco, του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου στον κόσμο, και της Baowu, του μεγαλύτερου παραγωγού χάλυβα στον κόσμο, χρειάζονται ακόμη την τελική έγκριση για την επένδυση από το Πεκίνο, αλλά ο Stausholm είπε ότι ήταν «πολύ σίγουρος» ότι αυτό θα συμβεί σύντομα.

»Η Baowu συγκέντρωσε τον περασμένο μήνα 10 δισ. Rmb (1,4 δισ. δολάρια) μέσω έκδοσης ομολόγου στην Κίνα, ποσό που προορίζεται να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του έργου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ανάλογες επενδύσεις με κάθε κρατική εταιρεία, κάτι που αποτελεί «το τελευταίο μέρος της διαδικασίας».

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 552 χιλιομέτρων για τη μεταφορά σιδηρομεταλλεύματος υψηλής ποιότητας από δύο νέα ορυχεία στα βουνά Simandou -το ένα θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει από τη Rio Tinto- σε ένα νέο λιμάνι στην ακτή της Γουινέας στον Ατλαντικό.

«Στις αρχές Νοεμβρίου ήμουν εκεί. Πέταξα πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή, τα ορυχεία και το λιμάνι με ένα ελικόπτερο, είναι εκπληκτικό αυτό που έχει γίνει», είπε ο Stausholm, προσθέτοντας ότι οι σήραγγες κατά μήκος του σιδηροδρομικού διαδρόμου είχαν ήδη προετοιμαστεί και είχαν παραγγελθεί υλικά.

Η εταιρεία ανέφερε κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων ύψους 23,9 δισ. δολαρίων για το 2023, σε συμφωνία με τις προβλέψεις της αγοράς και μειωμένα κατά 9% από το 2022.

[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, 28/2/2024]