Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ: 10 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΩΜΙΟΥ

Τεράστιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η είδηση για την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος υδρογόνου σε ορυχείο στην Bulqiza της Αλβανίας, όπου ερευνητές εντόπισαν τη μεγαλύτερη φυσική ροή που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Όμως, το νόμισμα έχει δύο όψεις και δεν άργησαν να έρθουν στην επιφάνεια φωνές που επιχειρούν να μετριάσουν τη φρενίτιδα που προκάλεσε η ανακοίνωση της ανακάλυψης, θέσουν τη συζήτηση σε πιο ρεαλιστικές βάσεις.

Όπως αναφέρει η Albania Daily News, στο ίδιο ορυχείο διεξήχθη και ακόμα μια μελέτη από Αλβανούς και ξένους ερευνητές, προκειμένου να ανακαλύψουν την ακριβή προέλευση και την ένταση απελευθέρωσης του υδρογόνου, καθώς και να προσδιορίσουν το πιθανό βάθος από το οποίο αυτό προέρχεται. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα μέλος αυτής της ερευνητικής ομάδας επιβεβαίωσε ότι τα ευρήματα υδρογόνου στο ορυχείο είναι πολύ σημαντικά, ωστόσο υπογράμμισε ότι για την αξιοποίηση του απαιτούνται νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα πρέπει να δοκιμαστούν. 

Επίσης, τόνισε ότι, αν και τα προσδοκώμενα οικονομικά κέρδη από την εκμετάλλευση του υδρογόνου που ανακαλύφθηκε στο ορυχείο εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλα, όμως παραμένουν περίπου 10 φορές λιγότερα από τα προσδοκώμενα κέρδη από τη συνέχιση της εξόρυξης χρωμίου.

Το ζήτημα που προκύπτει δεν είναι απλό, καθώς η ταυτόχρονη εξόρυξη υδρογόνου και χρωμίου είναι αδύνατη, σύμφωνα με τους μελετητές.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες για τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος υδρογόνου, θα πρέπει να γίνει επιλογή μεταξύ υδρογόνου και χρωμίου, ως προς το τι είναι αυτό που τελικά θα εξορύσσεται.

Μια πιθανή εναλλακτική λύση ενδέχεται να προκύψει από τη συνέχεια της μελέτης του ανακαλυφθέντος κοιτάσματος υδρογόνου, στα πλαίσια της οποίας θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί άλλη δίοδος εξόδου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προαναφερθέν πρόβλημα.

[ΠΗΓΗ: https://energypress.gr/, της Γιάννας Παπαδημητρίου, 21/2/2024]