Η συνολική ζήτηση χρυσού το 2023 έφτασε στους 4.899 τόνους, το υψηλότερο μέγεθος που έχει καταγραφεί ποτέ
H αποτυχία της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό ο οποίος εκτινάχθηκε μετά την πανδημία και την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει έναν παγκόσμιο «πυρετό του χρυσού» – που δεν αναμένεται να μειωθεί το 2024.
Η συνολική ζήτηση χρυσού έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Την περασμένη εβδομάδα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) δημοσίευσε την έκθεσή του για τις τάσεις της ζήτησης χρυσού, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις στη ζήτηση και τη χρήση χρυσού σε όλο τον κόσμο.
Εξαιρουμένων των συναλλαγών εκτός των επίσημων αγορών (OTC), η ζήτηση χρυσού το 2023 μειώθηκε ελαφρά από το 2022 σε λίγο λιγότερο από 4.500 τόνους. Με την εξωχρηματιστηριακή ζήτηση, η ζήτηση πέρυσι έφτασε στους 4.899 τόνους, το υψηλότερο μέγεθος που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η διαμόρφωση της ζήτησης
Οι επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα δεν ήταν ομοιόμορφες ανά τον κόσμο.
Ενώ η ζήτηση στην Ευρώπη μειώθηκε το 2023, η ζήτηση επενδύσεων στην Ινδία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 185, 160 και 113 τόνους, αντίστοιχα.
Η WGC σημειώνει επίσης ότι το 2023 σημειώθηκε μικρή συνολική αλλαγή στην παραγωγή ορυχείων χρυσού και σταθερή ζήτηση στον τομέα του κοσμήματος.
Αξιοσημείωτο ήταν επίσης η υψηλή τιμή του χρυσού στο τέλος του έτους.
Στα 2.078,4 δολάρια ανά ουγγιά, ο χρυσός έκλεισε τη χρονιά 15% υψηλότερα από ό,τι ξεκίνησε.
Η μέση τιμή του καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023—1.940,53 δολάρια ανά ουγκιά— έσπασε επίσης ρεκόρ, ξεπερνώντας τη μέση τιμή του 2022 κατά 8%.
Οι αγορές των κεντρικών τραπεζών και η παγκόσμια αστάθεια
Σε ένα έτος αναταραχής στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι ίδιοι οι κεντρικοί τραπεζίτες στράφηκαν στον χρυσό, οδηγώντας πάνω από το 21% (1.037 τόνοι) τη συνολική ζήτηση του 2023 και σχεδόν σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ ζήτησης.
Οι κεντρικές τράπεζες συχνά διατηρούν μερίδιο των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων σε χρυσό ως προπύργιο στην οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια.
Η Federal Reserve, για παράδειγμα, κατέχει σχεδόν το 70% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε χρυσό.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το μερίδιό της στα συναλλαγματικά αποθέματα που διατηρούνται σε χρυσό κατά 0,73% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, που είναι μακράν η μεγαλύτερη άνοδο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Αυτή η αύξηση δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η οικονομία της Τουρκίας έχει υποστεί μια σειρά από πλήγματα από το 2020.
Οι πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, ο υψηλός πληθωρισμός και η αποδυνάμωση του νομίσματος συμβάλλουν στην αβεβαιότητα η οποία οδηγεί στο να αποκτηθούν τα υψηλότερα αποθέματα χρυσού.
Το ασφαλές καταφύγιο
Η Louise Street, ανώτερη αναλυτής στο WGC, εξηγεί γιατί η οικονομική αβεβαιότητα είναι πιθανό να επιμείνει φέτος σε ένα δελτίο τύπου που σχετίζεται με την έκθεση:
«Εκτός από τη νομισματική πολιτική, η γεωπολιτική αβεβαιότητα είναι συχνά βασικός μοχλός της ζήτησης χρυσού και το 2024 αναμένουμε ότι αυτό θα έχει έντονο αντίκτυπο στην αγορά.
Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, οι εμπορικές εντάσεις και περισσότερες από 60 εκλογικές αναμετρήσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να ενθαρρύνουν τους επενδυτές να στραφούν στον χρυσό για το αποδεδειγμένο ιστορικό του ως ασφαλές καταφύγιο».
Η πρόβλεψη της Street ήρθε λίγες μέρες πριν ο Jerome Powell, ο πρόεδρος της Federal Reserve, ανακοίνωσε ότι η Fed θα σταματήσει τις μειώσεις των επιτοκίων, καθώς μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι να αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό που εξακολουθεί να μαστίζει την οικονομία.
Ο Powell είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει την πιθανότητα μειώσεων επιτοκίων κάποια στιγμή αυτή την άνοιξη, οδηγώντας την αγορά να αναμένει μειώσεις επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο του 2024. Κατά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, ο Powell εξέφρασε αμφιβολίες ότι η Fed θα έχει τιθασεύσει τον πληθωρισμό αρκετά ώστε να μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο.
Η αντίδραση στην ανακοίνωση του Powell είναι ενδεικτική της αντιστάθμισης κινδύνου που κάνουν οι επενδυτές έναντι της αβεβαιότητας.
Ενώ η χρηματιστηριακή αγορά κατρακύλησε ως απάντηση στους δισταγμούς της Fed, η τιμή spot του χρυσού ανέβηκε την επόμενη μέρα στα 2.054 δολάρια ανά ουγγιά, σχεδόν ξεπερνώντας την υψηλή τιμή 30 ημερών.
Αυτή η ανθεκτικότητα είναι πιθανό να έχει στο μυαλό της η Louise Street όταν προβλέπει υψηλή ζήτηση χρυσού για το υπόλοιπο του 2024:
«Γνωρίζουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες αναφέρουν συχνά την απόδοση του χρυσού σε περιόδους κρίσης ως λόγο αγοράς, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζήτηση από αυτόν τον τομέα θα παραμείνει υψηλή φέτος και μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της επιβράδυνσης της καταναλωτικής ζήτησης λόγω των αυξημένων τιμών του χρυσού και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης».
Με την αβεβαιότητα του πληθωρισμού, τις πιέσεις της ύφεσης και τις πολιτικές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, ο χρυσός μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη επένδυση το 2024.
[ΠΗΓΗ: https://www.bankingnews.gr/, 10/2/2024]