ΗΠΑ: H AI ΒΓΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ – ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ

Τι προβλέπει ο νέος μηχανισμός – Ποιοι εκφράζουν ανησυχίες

Την ανάπτυξη ενός προγράμματος βασισμένου στην τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο θα εκτιμά τις τιμές και θα προβλέπει τις προμήθειες σε νικέλιο, κοβάλτιο και άλλα κρίσιμα ορυκτά, μελετά το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Όπως γράφει το Reuters, το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Ουάσιγκτον να ξεκινήσει την παραγωγή κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται τόσο για την κατασκευή όπλων όσο και στην ενεργειακή μετάβαση.

Η παραγωγή των ΗΠΑ υστερεί σε σχέση με την ηγέτιδα του κλάδου Κίνα, εν μέρει επειδή οι προσπάθειες κατασκευής νέων αμερικανικών ορυχείων μπορεί να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων.

Για παράδειγμα, η Jervois Global ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα αναστείλει την κατασκευή ενός έργου κοβαλτίου στο Αϊντάχο εξαιτίας, εν μέρει των χαμηλών τιμών της αγοράς, ενώ τη ίδια ώρα οι Κινέζοι – με οικονομική υποστήριξη από το Πεκίνο – δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν την παραγωγή του μετάλλου σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το μερίδιό τους στην αγορά.

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο, πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, αναφέρουν ότι το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στις αγορές μετάλλων δημιουργώντας αψιμαχίες αναφορικά με τον προσδιορισμό της τιμής.

Παραδοσιακά, οι τιμές μετάλλων καθορίζονται από τις προθεσμιακές αγορές και τους οργανισμούς τιμολόγησης και αντικατοπτρίζουν τι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι αγοραστές και τι είναι διατεθειμένοι δεχθούν οι πωλητές, χρησιμοποιώντας ως βάση την προσφορά, τη ζήτηση και άλλους παράγοντες.

Το έργο του Πενταγώνου διευθύνεται από το τμήμα Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), το οποίο δημιουργήθηκε ως απάντηση στην εκτόξευση του δορυφόρου Sputnik 1 από τη Σοβιετική Ένωση το 1957 και βοήθησε στην ανάπτυξη του Διαδικτύου και του εμβολίου mRNA για τον COVID-19.

Τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Reuters, το DARPA και το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ σχεδιάζουν να προσλάβουν έναν ή περισσότερους ιδιώτες για να αναπτύξουν ένα μοντέλο που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη που θα κατασκευάζει τη «δομική τιμή» ενός μετάλλου με βάση το πού και πότε παράγεται, καθώς και το κόστος εργασίας, προμήθειας και άλλα κόστη.

Το πρόγραμμα DARPA, γνωστό ως Open Price Exploration for National Security (OPEN), έχει σκοπό να ενισχύσει τη διαφάνεια των τιμών για κυβερνητικούς και εμπορικούς φορείς και να αντισταθμίσει τον κίνδυνο που η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι οι προθεσμιακές αγορές και οι εταιρείες τιμολόγησης θέτουν στην εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Σε αυτά αναγράφεται επίσης ότι το Πεντάγωνο πιστεύει ότι οι συναλλαγές αγοράς εμπορευμάτων διαπραγματεύονται χρησιμοποιώντας «αδιαφανή και ελαττωματικά δεδομένα τιμολόγησης» που θέτουν «σημαντικά εμπόδια στον εμπορικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ».

Οι ίδιες πηγές πάντως, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο διευκρίνισαν ότι οι προσπάθειες του Πενταγώνου δεν έχουν σκοπό να καθορίσουν μια επίσημη τιμή μετάλλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή να αντικαταστήσουν το London Metal Exchange (LME) και άλλες αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης. Ωστόσο, τα έγγραφα ανέφεραν το φιάσκο της τιμολόγησης του νικελίου του LME το 2022 ως μία από τις «ενδογενείς δυναμικές της αγοράς και αντιανταγωνιστικές πρακτικές».

[ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr/, 29/1/2024]