ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ & ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ: ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΦΟΥ, ΓΕΝΕΤΕΙΡΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ

Εκπρόσωποι του δήμου Αριστοτέλη θα επισκεφθούν τον Μάρτιο το Τσούφου, γενέτειρα του Κομφούκιου, ενεργοποιώντας ουσιαστικά το πρόσφατο μνημόνιο που υπεγράφη για τη σύσφιξη των δεσμών των δύο περιοχών

Μπορεί να απέχουν μεταξύ τους κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα, πλέον όμως αρχαία Στάγειρα και Τσούφου (Qufu), οι γενέτειρες δηλαδή των φιλοσόφων Αριστοτέλη και Κομφούκιου αντίστοιχα, έρχονται πιο κοντά. Ειδικότερα, κλιμάκιο του δήμου Αριστοτέλη, όπου βρίσκεται η γενέτειρα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, θα επισκεφθεί από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου την πόλη Τσούφου, γενέτειρα του Κομφούκιου, στην επαρχία Σαντόγκ (Shandong) της Κίνας, προσκεκλημένο της τοπικής δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο της πολιτιστικής δικτύωσης των δύο περιοχών.

Οι δύο πλευρές ήρθαν κοντά κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Aristotle-Confucius Symposium on Ethics for the 21st Century και συγκεκριμένα του δεύτερου μέρους του που πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα υπό την οργανωτική ευθύνη του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ) και της πρόεδρού του Δήμητρας Σφενδόνη-Μέντζου. Ήδη μάλιστα ο δήμος Αριστοτέλη και οι τοπικές κινεζικές αρχές υπέγραψαν μνημόνιο για τη σύσφιξη των δεσμών των δύο περιοχών -μια ιδέα την οποία προώθησε το ΔΙΚΑΜ- που ουσιαστικά ενεργοποιείται με την επίσκεψη στην Κίνα.

Στο Τσούφου οι εκπρόσωποι του δήμου Αριστοτέλη θα ξεναγηθούν στα τρία πιο σημαντικά πολιτιστικά αξιοθέατα που σχετίζονται με τον Κομφούκιο, γνωστά συνολικά ως San Kong (The Three Confucian), που είναι ο Ναός του Κομφούκιου, το Νεκροταφείο του Κομφούκιου και η Έπαυλη της οικογένειας Kong (όπου ζούσαν οι άμεσοι απόγονοι του Κουμφούκιου), τα οποία αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές θα οριστικοποιήσουν το πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το τμήμα Τουρισμού του δήμου Αριστοτέλη, έχει ήδη αποφασιστεί πως η πρώτη πολιτιστική ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο στην ανατολική Χαλκιδική με εκδηλώσεις σπονδών στον Αριστοτέλη και τον Κομφούκιο τόσο στα αρχαία Στάγειρα όσο και στα Νέα Ρόδα, στο πλαίσιο της αναβίωσης των Αριστοτέλειων στην περιοχή. Ειδικότερα, από την ελληνική πλευρά η σπονδή στα αρχαία Στάγειρα θα γίνει με μέλι από το αριστοτελικό όρος στην αρετή του Κομφούκιου και από την κινεζική πλευρά στην ηθική του Αριστοτέλη. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά θα επικυρωθεί η «συνθήκη» μεταξύ των δύο πλευρών, όπως γινόταν στην αρχαιότητα. Στα Νέα Ρόδα η σπονδή θα γίνει με ακάνθιο και αθωνικό κρασί.

Παράλληλα, στην ανατολική Χαλκιδική θα φτάσει θεατρική ομάδα από την Κίνα, προκειμένου να δώσει παράσταση στα αρχαία Στάγειρα. Την περιοχή όμως θα επισκεφθούν και Κινέζοι σεφ, οι οποίοι θα μαγειρέψουν σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του KOUZINA 2024, της γαστρονομικής διοργάνωσης του δήμου Αριστοτέλη: σε μια βραδιά μοναστηριακής κινεζικής κουζίνας εν πλω και σε μια βραδιά τυπικής κινεζικής κουζίνας σε ξενοδοχείο της Ουρανούπολης.

Η δεύτερη πολιτιστική ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο Τσούφου, με τον δήμο Αριστοτέλη να ενεργοποιεί ήδη από τώρα τους τοπικούς φορείς της ανατολικής Χαλκιδικής, ώστε να παρουσιαστεί μια αντιπροσωπευτική εικόνα της περιοχής.

[ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr/, της Μαρίας Μαθιοπούλου, 8/1/2024]