ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ: ΜΕ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΑΦΕΛΕΙΑ

Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντώνται στις 12:15. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου.

Για τις 11:00 είναι προγραμματισμένη η άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδείας του στο Ελεύθεριος Βενιζέλος και σχεδόν μία ώρα μετά θα τον υποδεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο του 5 Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) της Ελλάδας με την Τουρκία.

Στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η διατήρηση του ήρεμου κλίματος που επικρατεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δύο χωρών και η επιβεβαίωση της βελτίωσης των σχέσεων με την προώθηση της θετικής ατζέντας και την υπογραφή διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας.

Είναι γεγονός ότι η τουρκική πλευρά σταμάτησε εδώ και ένα διάστημα να χρησιμοποιεί την επιθετική ρητορική του πρόσφατου παρελθόντος ενώ και ο Ταγίπ Ερντογάν κρατάει πιο ήπια στάση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σταμάτησε ο τουρκικός αναθεωρητισμός και για αυτό στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν χαμηλούς τόνους.

Κυβερνητικές πηγές: «Ο Ερντογάν κινείται σε σαφώς διαφορετικούς τόνους σε σύγκριση με το παρελθόν»

Ενδεικτική της αλλαγής του ύφους του Τούρκου Προέδρου ήταν η συνέντευξη του χθες (6/12) στην εφημερίδα «Καθημερινή». Σαφώς με περισσότερη αβρότητα καθώς το «Μητσοτάκης γιοκ» αντικαταστάθηκε από το «Κυριάκο φίλε μου», όμως προσθέτοντας το «δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε» και με τις τουρκικές απαιτήσεις να παραμένουν. Συγκεκριμένα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό κάνει κάλεσμα να «δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας», δίνοντας έμφαση στην σημασία του διαλόγου, την ίδια ώρα τονίζει στη συνέντευξη ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή Δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν για τη συνέντευξη Ερντογάν ότι «κινείται σε θετικούς τόνους, σαφώς διαφορετικούς σε σύγκριση με το παρελθόν. Οι τουρκικές θέσεις που διατυπώνει είναι γνωστές, όπως γνωστές είναι και οι θέσεις της Ελλάδας».

Για την ελληνική πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι μόνο ένα θέμα διαφωνίας υπάρχει, αυτό της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, κάτι που τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μπακογιάννης, σε συνέντευξη του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 (6/12), ενώ έδωσε και το στίγμα των θέσεων της ελληνικής διπλωματίας υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι χωρίς να είμαστε αφελείς».

«Οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και από εκεί και πέρα, προφανώς, ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης.

Εκτός όμως από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, στο πλαίσιο του 5 Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις υπουργών.

(Φωτό: EUROKINISSI)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, του Πάνου Τουμάση, 7/12/2023]