Η Ε.Ε. ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΡΩΣΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να δώσει στα κράτη μέλη την εξουσία να σταματούν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ανέφεραν την Παρασκευή οι Financial Times, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οποιοδήποτε κράτος μέλος θα μπορεί να εμποδίσει εταιρείες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αποκτούν χώρο στους αγωγούς φυσικού αερίου και τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, αναφέρουν οι FT επικαλούμενοι προσχέδιο νομικού κειμένου που πρότειναν οι Βρυξέλλες.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα μπορούν να έχουν την εξουσία “εν μέρει ή όπου δικαιολογείται να περιορίζουν πλήρως” την πρόσβαση στις υποδομές σε φορείς εκμετάλλευσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, προκειμένου να προστατεύσουν τα ζωτικά τους συμφέροντα ασφαλείας, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνουν το προκαταρκτικό κείμενο την Παρασκευή, πρόσθεσε η έκθεση.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συνεχίζουν στο μεταξύ τις συζητήσεις σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα 12ο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 8/12/2023]