Η KOBOLD METALS ΑΝΑΖΗΤΑ ΛΙΘΙΟ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

Η KoBold Metals, η οποία υποστηρίζεται από έναν συνασπισμό δισεκατομμυριούχων, συμπεριλαμβανομένων των Bill Gates και Jeff Bezos, έχει ξεκινήσει δραστηριότητες εξερεύνησης σε τέσσερις ηπείρους με σκοπό την ανεύρεση κοιτασμάτων λιθίου, του πολυπόθητου μετάλλου που χρησιμοποιείται σε μπαταρίες που τροφοδοτούν ηλεκτρικά οχήματα και συσκευές υψηλής τεχνολογίας.

Η νεοφυής εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, που ήδη επεκτείνεται ανοίγοντας ένα νέο ορυχείο χαλκού-κοβαλτίου στη Ζάμπια, θα αναπτύξει τη σύγχρονη τεχνολογία της για την αναζήτηση λιθίου στη Νότια Κορέα, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Αφρική. Ο διευθύνων σύμβουλος Kurt House σημείωσε ότι η προσθήκη λιθίου στο χαρτοφυλάκιο των μετάλλων μπαταριών που θέλει να εξορύξει η KoBold, ακολουθεί τις επιτυχίες στην εξερεύνηση για νικέλιο και χαλκό στον Καναδά και τη Ζάμπια.

«Πριν από δύο χρόνια, προσλάβαμε τον ειδικό στο λίθιο καθηγητή Robert Linnen ως επικεφαλή γεωλόγο της KoBold για το λίθιο, και από την έναρξη της συνεργασίας του με την εταιρεία, μελετάμε τα θεμελιώδη στοιχεία της γεωχημείας του λιθίου», δήλωσε ο House. «Τώρα αναπτύσσουμε αυτές τις ιδέες και την επόμενη δεκαετία, η KoBold στοχεύει να αναπτύξει αρκετές νέες εκμεταλλεύσεις λιθίου για να τροφοδοτήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα».

Η εταιρεία, η οποία χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για την ανακάλυψη κοιτασμάτων κρίσιμων ορυκτών, εντόπισε νωρίτερα μέσα στο έτος μια υποσχόμενη πηγή λιθίου σε μια περιοχή του Baie James στον Καναδά. Η περιοχή στην οποία έγινε η ανακάλυψη, θεωρείτο προηγουμένως ότι δεν είχε οικονομικά κοιτάσματα λιθίου.

Ένας από τους κύριους στόχους της εταιρείας με έδρα τη Silicon Valley είναι να κλείσει το κενό προσφοράς που απαιτείται για την ηλεκτροδότηση των μεταφορών, το οποίο στην περίπτωση του λιθίου θα φτάσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία.

Εκτός από τις δραστηριότητες της στη Ζάμπια, η KoBold δραστηριοποιείται σε δύο άλλες αφρικανικές χώρες, τη Ναμίμπια, όπου πραγματοποιεί έρευνες για λίθιο, και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου σχεδιάζει να ξεκινήσει την εξερεύνηση τις επόμενες εβδομάδες. Διαθέτει επίσης δραστηριότητες εξερεύνησης σε εξέλιξη στη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τον Καναδά στον κόσμο

Η αναζήτηση της Kobold για μέταλλα μπαταριών ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στον Καναδά, αφού απέκτησε δικαιώματα εξερεύνησης σε μία περιοχή στο βόρειο Κεμπέκ, ακριβώς νότια του ορυχείου νικελίου Raglan της Glencore, όπου ανίχνευσε λίθιο.

Η εταιρεία διαθέτει δώδεκα επιχειρήσεις εξερεύνησης σε μέρη όπως η Ζάμπια, το Κεμπέκ, το Σασκάτσουαν, το Οντάριο και η Δυτική Αυστραλία, οι οποίες προέκυψαν από κοινοπραξίες με την BHP και με την BlueJay Mining για εξερεύνηση ορυκτών στη Γροιλανδία και από τις οποίες αναμένεται να εξορυχθούν μέταλλα μπαταριών.

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, η Kobold στοχεύει στη δημιουργία μιας λεπτομερούς χαρτογράφησης του φλοιού της Γης, με ιδιαίτερη έμφαση στην εύρεση κοιτασμάτων χαλκού, κοβαλτίου, νικελίου και λιθίου. Η εταιρεία συλλέγει και αναλύει πολλαπλές ροές δεδομένων -από παλιά αποτελέσματα γεωτρήσεων έως δορυφορικές εικόνες- για να κατανοήσει καλύτερα πού μπορεί να βρεθούν νέα κοιτάσματα. Οι αλγόριθμοι που εφαρμόζονται στα δεδομένα που συλλέγονται, καθορίζουν τα γεωλογικά μοτίβα που υποδεικνύουν μια πιθανή απόθεση κοβαλτίου, η οποία εμφανίζεται φυσικά μαζί με το νικέλιο και το χαλκό.

Η τεχνολογία μπορεί να εντοπίσει πόρους που μπορεί να έχουν ξεφύγει από τις πιο παραδοσιακές τεχνικές της γεωλογίας και μπορεί να βοηθήσει τις εξορυκτικές εταιρείες να αποφασίσουν πως θα διαχειριστούν τις επενδύσεις του σε νέες εκμεταλλεύσεις. Μετά από ένα διετές ράλι, με τις τιμές να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022, εσχάτως η τιμή του λιθίου έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της υπερπροσφοράς και της ασθενέστερης από την αναμενόμενη αύξησης της ζήτησης για μπαταρίες.

Τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν περιορίσει τις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, ωθώντας ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους και τους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας συμβούλων Benchmark Mineral Intelligence, να θεωρούν ότι η αγορά λιθίου θα παραμείνει πλεονασματική μέχρι το 2028.

[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, με πληροφορίες από mining.com, 19/12/2023]